Data publicării:

China a participat la întâlnirea liderilor AI, chiar dacă Marea Britanie nu recunoaște

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Facebook, China Today
foto: Facebook, China Today
China a declarat că a participat joi la o reuniune ministerială la nivel înalt la Summitul pentru Siguranța Inteligenței Artificiale din Regatul Unit, în ciuda faptului că nu a fost inclusă de către Marea Britanie printre participanții „amenajați” și nu apare în fotografiile oficiale de la primirea invitaților, nici în cea de grup.

Absența Chinei a stârnit controverse și multă lume a crezut că nici măcar nu a fost prezentă la eveniment. Cu toate acestea, China a participat la prima zi a summitului privind siguranța inteligenței artificiale „de frontieră”, timp în care Marea Britanie a refuzat să spună de ce Beijingul nu a fost printre cei care s-au alăturat întâlnirii seniorilor din a doua zi.

Delegatul Chinei la eveniment, Wu Zhaohui, a fost prezent încă de joi, potrivit Reuters. Participarea Chinei la reuniunea ministerială de a doua zi nu a fost raportată anterior. „Vă rugăm să contactați departamentul guvernamental britanic de sponsorizare pentru aranjamentele specifice și rezultatele întâlnirii”, a spus ministerul chinez, întrebat de ce Wu nu a apărut în evenimentele publice de joi.

Vicepremierul Marii Britanii, Oliver Dowden, a declarat miercuri pentru Bloomberg TV că „există unele sesiuni în care avem țări care lucrează împreună, așa că ar putea să nu fie potrivit ca China să se alăture”. Printre alte motive speculate a fost că Marea Britanie a vrut să prezinte un front unit, iar China nu a susținut acordul comun de joi.

Ministerul chinez al Tehnologiei a refuzat să spună de ce China nu a fost de acord cu propunerea, care era despre testarea modelelor AI.

Este posibil ca protocolul diplomatic să fi jucat și el un rol, deoarece numele lui Wu era sub alți participanți în a doua zi a conferinței din Bletchley Park.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a prezidat întâlnirea de joi, care a cuprins „un grup mic de reprezentanți de rang înalt ai guvernelor din întreaga lume”, a spus Marea Britanie, inclusiv vicepreședintele SUA și președintele CE.

Păreri împărțite și impresii greșite

Unii parlamentari britanici au criticat participarea Chinei la summitul inaugural al AI, punând la îndoială dacă Beijingul, pe care Occidentul îl vede ca pe un rival tehnologic și o amenințare militară, ar trebui inclus în întâlnirile despre tehnologia sensibilă.

Wu a participat miercuri la prima zi a summit-ului, când China, Statele Unite, Uniunea Europeană și alte 26 de țări au convenit să împărtășească o abordare comună pentru identificarea riscurilor AI și modalități de a le atenua, numită Declarația Bletchley.

Acesta nu a participat la niciun eveniment public în a doua zi, ceea ce a determinat un jurnalist să-l întrebe pe Sunak la o conferință de presă de ce China a fost exclusă din ultima zi. Sunak nu a abordat întrebarea în mod direct, dar a spus că a obținut rezultatul dorit, China fiind implicată în acest proces.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a refuzat să comenteze participarea țărilor individuale la summit. Sunak le-a spus reporterilor: „Unii au spus că nici măcar nu ar trebui să invităm China, alții au spus că nu vom ajunge niciodată la un acord cu ei. Ambele au greșit”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel