Data publicării:

China a lansat noi exerciții militare în jurul Taiwanului, ”pedeapsă” pentru un discurs al președintelui Lai Ching-te

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Au avut loc noi exerciții militare ale Chinei în jurul Taiwanului.

China a lansat luni noi exerciții militare în largul coastei Taiwanului, în ceea ce a descris drept o „pedeapsă” pentru un discurs al președintelui Lai Ching-te, care a promis să „reziste anexării” sau „încălcării suveranității”.

China revendică insula autonomă Taiwan ca fiind a sa, iar președintele Xi Jinping a promis să o recucerească prin forță, dacă este necesar.

Taiwanul a declarat că a detectat luni 34 de nave militare și 125 de aeronave în formație în jurul insulei.

Hărțile publicate de mass-media de stat chineză indicau că forțele sale erau poziționate în jurul întregii insule. Mai târziu, luni, China a declarat că exercițiile au fost încheiate cu succes.

Armata chineză, cunoscută sub numele de Armata Populară de Eliberare (APL), a declarat că exercițiile au implicat toate aripile armatei și au fost concepute pentru a simula atacarea Taiwanului pe uscat, pe mare și în aer.

Căpitanul senior Li Xi, purtător de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al APL, a declarat că exercițiile „au testat pe deplin capacitățile integrate de operațiuni comune” ale trupelor sale.

Aeroporturile și porturile din Taiwan au continuat să funcționeze normal.

Stare de alertă maximă

O declarație anterioară a Ministerului taiwanez al Apărării a condamnat mișcarea chineză și a declarat că prioritatea sa a fost evitarea confruntărilor directe care ar putea agrava și mai mult situația. Insulele periferice au fost plasate în stare de alertă maximă, a adăugat acesta.

Ministerul chinez de Externe a confirmat că a simulat atacuri militare și blocarea porturilor și a descris independența Taiwanului ca fiind „incompatibilă” cu pacea în regiune.

O postare a pazei de coastă chineze a precizat ulterior că traseul patrulei era în formă de inimă.

China a desfășurat mai multe exerciții militare majore în largul coastelor Taiwanului începând din 2022, iar avioanele sale de luptă intră în mod regulat în spațiul aerian taiwanez.

Cel mai recent exercițiu a fost denumit Joint Sword 2024-B de către Beijing și a fost așteptat încă din luna mai, când au avut loc exerciții purtând același nume și etichetate oficial ca partea A.

Acel exercițiu, pe care China l-a descris ca fiind cel mai mare de până acum, a fost programat să coincidă cu învestirea președintelui Lai, pe care Beijingul îl consideră de mult timp drept un „scandalagiu” care militează pentru independența Taiwanului.

Ultimele sale comentarii, făcute de ziua națională a Taiwanului, au fost condamnate de China, care a declarat că acesta escaladează tensiunile cu „intenții sinistre”.

Dar, deși aceste exerciții erau așteptate, dacă vă uitați la desfășurarea și la cât de aproape sunt navele și aeronavele chineze de Taiwan - precum și la retorica înflăcărată - acesta este un comportament foarte agresiv.

În orice alt context, acest lucru ar fi văzut ca o escaladare dramatică - dar vine pe fondul unor tensiuni care erau deja foarte ridicate.

SUA au reacționat spunând că nu există nicio justificare pentru exerciții după discursul „de rutină” al lui Lai și că China ar trebui să evite alte acțiuni care ar putea pune în pericol pacea și stabilitatea în regiune.

Primele alegeri în Taiwan

Istoria recentă a intimidării militare a Taiwanului de către China datează din 1996, după ce Taiwanul a organizat primele sale alegeri prezidențiale directe. China a declarat interzise mai multe zone din jurul Taiwanului și a lansat rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în acele zone din largul coastelor de nord și de sud.

Președintele american Bill Clinton a mutat în liniște forțele navale americane în strâmtoarea Taiwan pentru a demonstra Beijingului că SUA vor preveni un atac asupra insulei.

Tensiunile s-au diminuat considerabil între 2008 și 2016 - până când liderul Partidului Democrat Progresist (DPP) din Taiwan, Tsai Ing-wen, a fost ales președinte. China consideră că DPP este un partid pro-independență de linie dură și a răspuns prin întreruperea tuturor contactelor directe cu Guvernul de la Taipei.

Această situație a rămas neschimbată de atunci.

În august 2022, președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a zburat la Taipei - prima dată când un președinte în exercițiu al Camerei Reprezentanților a vizitat insula din 1997. Vizita lui Pelosi și sprijinul deschis pentru Taiwan au fost considerate de Beijing drept o provocare uriașă - apropiindu-se de o recunoaștere oficială a Guvernului de către un politician american foarte important.

Beijingul a reacționat cu furie - organizând două zile de exerciții și, pentru prima dată în istorie, lansând rachete balistice deasupra insulei și în Oceanul Pacific, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel