China a înființat peste 100 de secții ilegale de poliție în străinătate pentru a monitoriza cetățenii chinezi
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere
Acest lucru a fost dezvăluit de un raport al grupului pentru drepturile omului Safeguard Defenders.

China a înființat peste 100 de secții ilegale de poliție în străinătate pentru a monitoriza, persecuta și, în unele cazuri, pentru a repatria cetățenii chinezi aflați în exil, utilizând acordurile bilaterale de securitate semnate cu guvernele Europei și Africii. Acest lucru a fost dezvăluit de un raport al grupării pentru drepturile omului Safeguard Defenders, publicat în exclusivitate de CNN, citat de Agenzia Nova.

Organizația din Madrid a spus că China operează alte 48 de posturi de poliție în străinătate, pe lângă cele 54 dezvăluite în raportul din septembrie. Printre noile dezvăluiri se numără cea a unui cetățean chinez forțat să se întoarcă acasă de agenții care lucrează sub acoperire la o secție de poliție chineză dintr-o suburbie a Parisului, recrutat în mod expres în acest scop, precum și o dezvăluire anterioară despre alți doi exilați chinezi repatriați forțat, unul din Serbia, din Spania. Dezvăluirile Safeguard Defenders au condus până în prezent la deschiderea de investigații în cel puțin 13 țări.

Represiunea chineză a ajuns în Europa. Olanda a decis închiderea a două birouri clandestine ale poliției din Beijing

Represiunea chineză a ajuns în Europa prin intermediul birourilor de poliție din Beijing deschise clandestin în Bătrânul Continent. Prezența unor birouri ilegale de aplicare a legii chineze a fost semnalată în cel puțin trei țări europene - Țările de Jos, Regatul Unit și Irlanda -, ziarele locale denunțând monitorizarea și contracararea dizidenților din străinătate, scrie Europa Today.

Oficialii chinezi nu au negat existența unor astfel de structuri, dar au spus că acestea există doar pentru a oferi servicii birocratice cetățenilor chinezi și nu implică operațiuni ale poliției. Guvernul olandez a cerut închiderea lor în regim de urgență. 

Potrivit unei investigații a ziarelor olandeze RTL Nieuws  și Follow the Money dezvăluite săptămâna trecută, ”posturile ilegale de poliție” au fost deschise în Amsterdam și Rotterdam în 2018. Beijingul le-ar folosi pentru a monitoriza și a exercita presiuni asupra dizidenților chinezi din Țările de Jos. Birourile ar fi fost deschise fără informarea Guvernului olandez. La indiscrețiile presei locale s-a adăugat, în ultimele ore, decizia ministrului de Externe, Wopke Hoekstra, de a dispune închiderea birourilor de poliție a căror prezență în Olanda este considerată ”inacceptabilă”.

Noul Guvern britanic și-a făcut cunoscută disponibilitatea de a lupta cu ”represiunea internațională” efectuată de autoritățile chineze și pe teritoriul Regatului Unit. Potrivit rapoartelor de la Londra, Guvernul chinez a deschis ”posturi de poliție” nedeclarate în trei locații din întreaga țară: două în capitală, în cartierele Hendon și Croydon și una în Glasgow. Asemenea secțiilor de poliție clandestine active în Olanda, aceste birouri ar fi și ele dedicate luptei cu dizidenții politici. Se pare că Beijingul a înființat birouri similare și în Irlanda.

Jurnaliștii olandezi, printre primii care au denunțat prezența avanposturilor represiunii chineze în Europa prin publicarea fotografiilor birourilor, au explicat că birourile guvernamentale sunt numite ”posturi de poliție de peste mări” și deservesc oficial cetățenii chinezi care locuiesc în străinătate pentru a-și reînnoi diverse acte și să raporteze modificările stării lor civile. Toate sarcinile care trebuie în schimb îndeplinite de ambasade sau consulate, ale căror activități sunt reglementate de Convenția de la Viena, adoptată atât de China, cât și de țările europene.

Secții de poliție deghizate în birouri consulare

Wang Jingyu, un tânăr disident chinez, a avertizat că aceste secții de poliție deghizate în birouri consulare fac, în schimb, presiuni asupra cetățenilor care critică Beijingul. El însuși a susținut că a fost contactat de mai multe ori în ultimii trei ani de poliția chineză din Rotterdam, care l-ar fi acuzat că ”a insultat eroii de război”.

Jingyu s-ar fi limitat de fapt la a critica Guvernul de la Beijing pe rețelele sociale. Ofițerii de poliție i-au cerut să se întoarcă în China pentru a-și ”rezolva problemele” și să se ”gândească” la părinții lui, a spus el despre un apel telefonic primit de la biroul chinez din Rotterdam. Tânărul a spus că a primit și amenințări cu moartea de la persoane necunoscute și a fost hărțuit pe stradă...Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel