Urmărește emisiunea live
China a efectuat o „patrulă de pregătire pentru luptă“ în jurul Taiwanului. Amenințări la adresa SUA
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
China a efectuat o „patrulă de pregătire pentru luptă“ în jurul Taiwanului. Amenințări la adresa SUA  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
China a efectuat o „patrulă de pregătire pentru luptă“ în jurul Taiwanului. Amenințări la adresa SUA / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Armata Republicii Populare Chineze a efectuat o patrulă de pregătire pentru luptă în jurul Taiwanului.

Armata chineză a declarat că a efectuat o „patrulă de pregătire pentru luptă” în spațiul maritim și aerian din jurul insulei Taiwan, pe care China o revendică drept propriul teritoriu.

Într-o declarație, Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a declarat că exercițiile au avut loc în ultimele zile și au fost „o acțiune necesară” împotriva a ceea ce a descris drept „coluziune SUA-Taiwan”.

„Recent, Statele Unite au făcut mișcări frecvente în problema Taiwanului, spunând una și făcând alta, sprijinind forțele de independență din Taiwan, ceea ce va împinge Taiwanul într-o situație periculoasă”, a adăugat comandamentul într-un comunicat de miercuri.

Taiwanul a raportat săptămâna aceasta cea mai mare incursiune a aeronavelor chineze în Zona sa de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ) din ianuarie, cu 30 de avioane, majoritatea avioane de luptă, care au intrat în sud-vestul ADIZ (citește AICI). Incidentul a avut loc în timp ce Tammy Duckworth, un senator american, vizita insula.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a declarat că Beijingul a „depus declarații solemne” Statelor Unite ale Americii cu privire la senatorului american.

„Îndemnăm politicienii americani relevanți să respecte cu seriozitate principiul unei singure Chine și să oprească imediat schimburile oficiale cu Taiwan sub orice formă și să se abțină de la a trimite semnale greșite forțelor separatiste de „independență a Taiwanului””, a declarat Zhao într-o conferință de presă marți, conform publicației de stat Global Times.

„China va continua să ia măsuri puternice pentru a proteja cu hotărâre suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei”, a adăugat el.

Tot mai multe amenințări din partea Chinei

Zhu Fenglian, purtătorul de cuvânt al Biroului pentru afaceri din Taiwan al Consiliului de Stat, un organism de la Beijing, a avertizat, de asemenea, într-o conferință de presă, că este „foarte periculos” pentru SUA „să se asocieze activităților separatiste conduse de secesioniştii din Taiwan”.

Cunoscută oficial ca Republica Chineză (ROC), Taiwan se află la aproximativ 161 de kilometri (100 de mile) în largul coastei Chinei continentale. Naționaliștii chinezi au fugit pe insulă după ce au pierdut războiul civil în fața comuniștilor care au înființat Republica Populară Chineză (RPC) la Beijing.

ROC a continuat să pretindă că reprezintă toată China și chiar a avut un loc în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite până în 1971, când majoritatea țărilor, inclusiv SUA, au început să schimbe recunoașterea diplomatică la Beijing și nu la Taipei.

De atunci, SUA, în conformitate cu Legea relațiilor cu Taiwan, a fost mandatată să „păstreze și să promoveze relații comerciale, culturale și de altă natură extinse, apropiate și prietenoase între oamenii Statelor Unite și oamenii din Taiwan”.

Washingtonul are, de asemenea, o viziune mai ambiguă despre „O singură China”.

Pentru Beijing, „O singură China” este pretextul pentru afirmația sa că Taiwan este pur și simplu o provincie a continentului și nu un stat independent.

Pentru SUA, însă, statutul Taiwanului rămâne nedeterminat, conform AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel