China a declanșat exerciții militare în apropiere de Taiwan și a tras cu proiectile către strâmtoare
Autor: Andreea Ditcov | Publicat pe: 04 aug 2022, 10:22
WhatsApp
Sursă foto: Pxhere
Sursă foto: Pxhere
China desfășoară exerciții militare în apropierea Taiwanului, trăgând cu proiectile spre strâmtoare. 

Armata chineză a tras joi proiectile neidentificate către strâmtoarea Taiwan, la scurt timp după debutul unor importante exerciţii militare în jurul insulei Taiwan, revendicată de Beijing, transmit AFP, Agerpres şi Reuters. În Pingtan, o insulă chineză situată în apropiere de manevrele militare în desfăşurare, reporterii AFP au văzut mai multe proiectile trase în jurul orei locale 13:13 (05:13 GMT) către mare. Turişti care se aflau pe insula Pingtan, aflaţi pe malul mării, au asistat la aceste tiruri.

Armata chineză a început joi cele mai importante manevre militare din istoria sa în jurul insulei Taiwan, un răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

Pelosi a stat mai puțin de 24 de ore în Taiwan

Deşi vizita sa în teritoriul revendicat de China a durat mai puţin de 24 de ore, Nancy Pelosi - cel mai înalt demnitar american ales care s-a deplasat la Taipei în ultimii 25 de ani - a declanşat furia Beijingului. Pelosi a dat asigurări că SUA nu vor abandona insula Taiwan, care este condusă de un regim democratic şi care trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea armatei chineze.

Drept reacţie, China desfăşoară timp de trei zile (de joi, ora 04:00 GMT, până duminică, ora 04:00 GMT) ample manevre militare în şase zone din jurul Taiwanului. Potrivit DPA, două dintre zonele exerciţiilor chineze se află la doar 9 mile nautice (16,7 kilometri) de porturile taiwaneze Keelung şi Kaohsiung.

Taiwanul a denunţat manevrele militare chineze, autorităţi de la Taipei declarând că aceste exerciţii încalcă reglementările ONU, invadează spaţiul aerian taiwanez şi sunt o provocare directă pentru navigaţia liberă pe mare.

Purtătorul de cuvânt al cabinetului taiwanez, citat de Reuters, a anunţat că website-urile ministerelor apărării şi afacerilor externe şi biroului prezidenţial din Taiwan au fost atacate hackeri. 

Nancy Pelosi vizitează Coreea de Sud

Potrivit  The Guardian, președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-Yeol, a fost acuzat că a încercat să liniștească China evitând-o pe Nancy Pelosi, la o zi după ce ea a devenit cel mai înalt oficial american care a vizitat Taiwan timp de un sfert de secol și a stârnit un răspuns furios din partea Beijingului.

Yoon, un conservator care a preluat funcția în mai, se pare că va vorbi cu Pelosi la telefon, dar nu se va întâlni cu ea personal în timpul vizitei sale la Seul de joi, a declarat presa sud-coreeană.

Se pare că Yoon ar fi plănuit o vacanță de vară cu mult înainte de decizia președintelui Camerei SUA de a vizita regiunea. Liderul sud-coreean se află la Seul.

Radiodifuzorul sud-coreean TBS a citat un oficial prezidențial care neagă faptul că China a fost un factor în decizia lui Yoon de a nu se întâlni cu Pelosi, deoarece itinerariul său fusese finalizat înainte ca vizita ei să fie anunțată.

Kim Heung-kyu, director al Institutului de politică SUA-China de la Universitatea Ajou, a declarat pentru Korea Times: ”Pelosi este politicianul numărul trei din SUA, iar dacă asta ar fi fost în trecut, președintele sau ministrul de Externe ar fi încercat să poarte discuții cu ea, dar cred că de data aceasta Guvernul pare să fi decis să nu politizeze excesiv problema și antagonizează inutil China.” Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?