China a creat un „iad pe pământ” în Xinjiang. Amnesty International aduce acuzații de genocid
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
O importantă organizație pentru drepturile omului spune că s-a creat un „iad pe pământ” în China.

Conform BBC, organizația Amnesty International a transmis că China comite crime împotriva umanității în regiunea Xinjiang, provincia nord-vestică ce găzduiește uigurii și alte minorități musulmane. Într-un raport publicat joi, Amnesty a solicitat Organizației Națiunilor Unite (ONU) să investigheze, presupunând că țara a suspus uigurii, kazahii și alți musulmani detențiilor în masă, supravegherii intruzive și torturii.

Secretarul general al organizației pentru drepturile omului, Agnes Callamard, a acuzat autoritățile chineze că au creat „un iad pe Pământ distopic la o scară masivă”. „Ar trebui să șocheze conștiința umanității faptul că un număr uriaș de persoane au fost supuse spălării pe creier, torturii și altor tratamente înjositoare în tabere, unde milioane trăiesc în teamă, supravegheați de un sistem vast de monitorizare”, a adăugat ea.

Cel puțin câteva crime împotriva umanității pot fi dovedite, se arată în raport

Într-un raport de 160 de pagini bazat pe interviuri cu 55 de foști deținuți ai taberelor din Xinjiang, Amnesty spune că există dovezi că statul chinez a comis „cel puțin următoarele crime împotriva umanității: lipsire de libertate sau limitare severă de circulație, încălcând drepturile fundamentale ale legilor internaționale; tortură; persecutare”.

Raportul Amnesty International urmează aceleași concluzii la care a ajuns și Human Rights Watch, care a transmis în luna aprilie că sunt dovezi cum că guvernul chinez este responsabil de crime împotriva umanității. China a fost acuzată de mai multe națiuni occidentale că este în căutarea genocidului împotriva grupurilor etnice turcice din Xinjiang, chiar dacă nu există un consens asupra termenului de genocid.

Dezvăluirile arată doar ce se întâmplă la suprafață, este de părere autorul

Autorul raportului Amnesty, Jonathan Loeb, a spus într-o conferință de presă de joi că cercetările organizației din care face parte „nu au arătat că dovezile crimei de genocid au avut loc”, dar până acum „doar s-a arătat ce e la suprafață”. Așa cum era de așteptat, cea mai populată țară a lumii și a doua putere economică mondială neagă toate acuzațiile de încălcare a drepturilor omului din această regiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel