China a aprobat revizuirea sistemului politic din Hong Kong. Doar „patrioții“ vor putea candida
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
China a aprobat revizuirea sistemului politic din Hong Kong. Doar „patrioții“ vor putea candida  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
China a aprobat revizuirea sistemului politic din Hong Kong. Doar „patrioții“ vor putea candida / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
China a aprobat o revizuire radicală și controversată a sistemului politic din Hong Kong, care va reduce numărul de locuri alese direct în mini-parlamentul teritoriului și va crea un comitet de verificare pentru aprobarea candidaților la funcții.

Comitetul permanent al Congresului Național al Poporului (NPC), principalul organ decizional al parlamentului, a aprobat modificările cu o unanimitate de 167 - 0, a informat marți presa din Hong Kong, citând comentariile lui Tam Yiu-chung, singurul reprezentant al fostei colonii britanice.

China a anunțat propunerile la reuniunea NPC din martie, susținând că schimbările sunt necesare pentru a „îmbunătăți” sistemul electoral și a se asigura că numai „patrioții” sunt capabili să guverneze Hong Kong. Șeful executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a declarat că revizuirea va ajuta la soluționarea diviziilor din teritoriu.

„Cred cu tărie că prin îmbunătățirea sistemului electoral și implementarea patrioților care administrează Hong Kong, politizarea excesivă în societate și ruptura internă care a sfâșiat Hong Kong-ul pot fi atenuate în mod eficient, sporind astfel capacitatea de guvernanță a HKSAR. Hong Kong-ul va putea apoi să valorifice avantajele noastre unice și sprijinul ferm al autorităților centrale pentru dezvoltarea economiei și îmbunătățirea mijloacelor de trai ale cetățenilor noștri.”, a precizat aceasta. 

Beijingul are controlul asupra alegerilor din Hong Kong

Conform modificărilor, consilierii nu vor mai face parte din comitetul respectiv. Anterior, jumătate din membrii LegCo (Consiliul Legislativ din Hong Kong), cu 70 de locuri, erau aleși direct de public.

De asemenea, va fi creat un nou comitet care va examina toți candidații la alegeri. Va avea mai puțin de 10 membri și va fi ales de două grupuri care supraveghează securitatea națională - Comitetul pentru salvgardarea securității naționale sub conducerea executivului din Hong Kong și biroul de securitate națională din Beijing din Hong Kong, a adăugat South China Morning Post. Alegerile pentru Consiliul legislativ al teritoriului urmau să aibă loc în septembrie anul trecut, însă guvernul a întârziat votarea din cauza pandemiei de coronavirus.

Când China a preluat controlul asupra Hong Kong-ului de la Regatul Unit în 1997, a promis să mențină modul de viață al teritoriului și libertățile sale civice în cadrul „o singură țară, două sisteme”, precizează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel