China - Canada, tensiuni. Tentativă eşuată de eliberare a unor deţinuţi
Un grup de parlamentari din Canada aflaţi într-o vizită în China au cerut luni autorităţilor să elibereze doi canadieni deţinuţi de luna trecută, dar nu au avut succes, a relatat Canadian Broadcasting Corp, informează Reuters.
Ottawa cere ca China să-i elibereze imediat pe Michael Kovrig şi Michael Spavor, reţinuţi după ce autorităţile canadiene l-au arestat pe directorul financiar al grupului chinez de telecomunicaţii Huawei pe baza unui mandat emis de Statele Unite, la începutul lunii decembrie. Senatorul Joseph Day, unul dintre parlamentarii canadieni, a declarat că grupul a reiterat preocupările guvernului de la Ottawa în timpul a ceea ce el a numit o întâlnire "foarte sinceră" cu oficiali chinezi la Shanghai.
"Esenţa mesajului este că executivul Canadei a cerut eliberarea lor imediată", a explicat Day pentru CBC după întâlnire.
"Ei nu au fost informaţi despre acuzaţiile împotriva lor, nu au avut acces liber la avocaţii lor. Noi am spus (părţii chineze) că conform oricărui standard internaţional nu este corect", a adăugat el. Day a mai spus că oficialii chinezi au vrut să ştie de ce poliţia canadiană a arestat-o pe şefa operaţiunilor financiare ale gigantului Huawei Technologies Co, Meng Wanzhou, la Vancouver pe 1 decembrie. Beijingul insistă ca acuzaţiile împotriva lui Meng să fie abandonate dar Canada, care a acţionat în baza unei cereri de extrădare emise de Statele Unite, afirmă că nu poate interfera cu procesul judiciar.
Vizita canadiană a fost aranjată înainte de arestarea lui Meng
Deşi Canada declară că China nu a făcut nicio legătură specifică între reţinerea celor doi canadieni şi arestarea lui Meng, experţi şi foşti diplomaţi afirmă că nu au nicio îndoială că Beijingul se foloseşte de cazurile Kovrig şi Spavor pentru a face presiune asupra autorităţilor de la Ottawa. Ziarul China Daily a publicat luni un comentariu potrivit căruia Canada "ar putea pierde încrederea şi cooperarea celor mai multe ţări în curs de dezvoltare" din cauza acestei probleme.
"Continuând să urmărească SUA, fie pasiv, fie în mod activ, Canada va face rău în cele din urmă intereselor sale naţionale", potrivit comentariului lui Li Qingsi, profesor de studii internaţionale la Universitatea Renmin.
La rândul său, Alex Lawrence, purtătorul de cuvânt-şef al ministrului canadian de externe Chrystia Freeland, a reiterat într-un e-mail că "suntem adânc preocupaţi de detenţia arbitrară de către autorităţile chineze a doi canadieni de luna trecută şi cerem eliberarea lor imediată".
Vezi şi: Banciu, absent de la B1 TV: ”Să nu avem discuții”
Terheș: DNA, la audieri. Informația SERII
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News