Data publicării:

„Chiloţi antifumat“ pentru deputaţii moldoveni - VIDEO

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
chiloti antifumat
chiloti antifumat

„Impotenţa legii nr.278 ne dă dureri de cap. Ne-am săturat“ - acesta este mesajul imprimat pe mai multe perechi de chiloţi şi distribuit deputaţilor, joi, înainte de şedinţa Parlamentului de la Chişinău de către reprezentanţii Centrului de Resurse „Tineri şi Liberi“.

Activiştii spun că în felul acesta vor să senzibilizeze autoritățile despre fumatul în locurile publice, fiind o încălcare a legii cu privire la tutun și drepturile omului, scrie azi.md.

Tinerii i-au așteptat pe deputați în faţa Palatului Republicii şi le-au împărțit fiecăruia câte un plic, care conținea pliante informative despre consecințele fumatului și lenjerie intimă, cu textul ,,Impotența legii nr.278 ne dă dureri de cap. Ne-am săturat".

Antonița Fonari, reprezentant al Centrului de Resurse ,,Tineri și Liberi" a explicat că tinerii au recurs la această modalitate ,,originală", pentru că fumatul are mai multe efecte, printre care și impotența, dar și pentru faptul că deputații doar adoptă legi, dar nu le respectă. ,,Ajunge cu principiile și valorile. Faceți ceva cu sănătatea cetățenilor", este mesajul ei pentru parlamentari.

Odată cu aceasta, tinerii au distribuit parlamentarilor şi o scrisoare cu textul:

„Stimate Domnule Deputat,

Pentru că noi, cetăţenii acestei ţări, V-am oferit votul nostru de încredere şi Dumneavoastră ne reprezentaţi interesele în acest mandat, dorim să Vă spunem acum că am obosit de fumuri. Ne ciocnim în fiecare zi de situaţii în care este încălcată Legea nr. 278 din 14.12.2007 cu privire la tutun şi produsele de tutun şi Convenţia Cadru a OMS privind Controlul asupra Tutunului (CCCT) şi Vă rugăm să luaţi în consideraţie acest fapt.

Cetăţenii de rînd ai acestei ţări, adică electoratul Dumneavoastră, nu observă ameliorări privind controlul asupra tutunului şi respectării locurilor libere de fumat nici după 11 mai 2007 (cînd Parlamentul R. Moldova a ratificat cu rezerve, deci greşit, CCCT), dar nici după 18 decembrie 2008 (cînd Convenţia a fost ratificată deja cărturar, Instrumentul de ratificare fiind acceptat mai tîrziu şi de către Secretarul General al ONU).

Ar fi interesant dacă aţi identifica situaţii, din ultimii trei ani, cînd au fost aplicate sancţiuni pentru cei care nu respectă legislaţia din domeniul controlul tutunului, în special pentru că din punerea în aplicarea sancţiunilor ar avea de cîştigat nu doar imaginea R. Moldova ca ţară în care legile sunt respectate.

Încălcările legislaţiei privind controlul tutunului sunt atît de numeroase, încît contribuţia în baza amenzilor ar fi substanţială pentru bugetul statutului.

Oamenii au obosit de principii şi aşteaptă fapte concrete. La următoarele alegeri cetăţenii vor ieşi la vot în dependenţă de felul în care fiecare dintre Dumneavoastră demonstrează că are grijă cu adevărat de sănătatea şi calitatea vieţii cetăţenilor R. Moldova.

Sătui de fumuri şi în aşteptarea acţiunilor concrete din partea Parlamentului R. Moldova, Centrul de Resurse „Tineri şi Liberi” şi Asociaţia „Tinerii pentru dreptul la viaţă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel