Data publicării:
CHF. ISĂRESCU: Mă opresc. Mă pișcă limba să spun mai mult
Mugur Isărescu a vorbit vineri despre problema creditelor în franci elvețieni. Guvernatorul BNR a ieșit public in jurul orei 11.00 sa discute despre această problemă sensibilă dupa ce în zilele trecute a discutat cu președintele Klaus Iohannis și cu reprezentanții băncilor comerciale, scrie România Liberă .
Principalele declarații de vineri ale Guvernatorului Mugur Isărescu:
Vreau să lămuresc trei aspecte.
Primul, că BNR ar putea fixa doar cursul între leu și franc elvețian. Problema este că în lumea de azi se face arbitraj instantaneu la nivel internațional. Platformele de tranzacționare echilibrează cursurile. Aceasta este o fantezie la oră de seară la televizor. Nu e doar nerealist, dar e de-a dreptul un vis.
Al doilea, fixarea cursului leu - franc cu toate consecințele prin intervenția BNR. Tehnic putem face asta. Prima consecință este că leul s-ar aprecia la 3,7 față de euro. Consecințele ar fi horror și ar amputa exporturile, ar stimula importurile și am avea o reducere a creșterii economice prin introducerea țării într-o criză profundă... Mă opresc aici, mă pișcă limba să spun mai mult.
O a treia abordare nerealistă este interdicția creditării în franci elvețieni. O astfel de formulare nu doar că intră în contradicție cu principiile UE și ale piețelor libere. Nu poți face import - export cu firme din Elveția și să le transferi lor riscul valutar.
Catalogarea publică a francului elvețian drept o monedă toxică în mod repetat este cel puțin un derapaj verbal notabil care nu ține cont de realitate iar comparația cu rubla rusească este antologică. Nu au nicio legătură.
Când spui că o monedă este stabilă înseamnă că ea nu se depreciază. Ea cel mult este volatilă, prin aprecierea sa.
Acest șoc extern nu putea fi prevenit. El trebuie administrat.
Sunt și cei care câștigă, chiar dacă avem o categorie care a pierdut enorm. Câștigă exportatorii în Elveția, cei care au franci elvețieni și așa mai departe.
Dacă am supraveghea orice operațiune de credit ar fi ca și cum le-am lua înapoi la BNR și am avea un sistem de monobank.
Nu este mică expunerea, dar nu reprezintă risc sistemic pentru că e de 5 ori mai mică decât în Polonia și de 7 ori mai mică decât în Ungaria.
Rata creditelor neperformnte în franci evețieni a avut o evoluție apropiată de media creditelor în valută.
Până acum, băncile au administrat prudent activele și pasivele în franci elvețieni.
Creditele în franci elvețieni nu sunt de aceiași valoare. Din cei 75 de mii de împrumutați, 25% au credite mai mici de 4000 de franci elvețieni. Alți 25% dețin 67,5% din stocul de credite în această monedă.
Nu putem compara situația celor cu credite mai mici de 4000 de euro cu cei care au credite mai mari de 45 de mii de franci. 50% din cei împrumutați au venituri mai mici de 1500 de lei. 7 bănci concentrează majoritatea creditelor în franci.
Auzim sloganul "să plătească băncile". Dar de unde?
Nu avem un party-pree cu o bancă sau alta.
Bancile sunt pe pierdere. Dacă mai stau doi-trei ani pe pierdere, acționarii pot decide să închidă anumite bănci din România, iar asta nu e bine.
știre în curs de actualizare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News