Cherofobia - boala celor care nu vor să fie fericiţi. Îţi vine să crezi că sunt oameni care nu-şi vor binele?
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Cherofobia este frica de a fi fericit / Foto: Pexels
Cherofobia este frica de a fi fericit / Foto: Pexels
"E prea frumos să fie adevărat" - este replica preferată a cherofobilor, acele persoane care îşi refuză în mod conştient orice stare de bine şi se tem să fie fericiţi ori să se bucure de tot ce li se întâmplă bun. Nu este vorba despre negativism ci de o afecţiune reală cauzată de reacţii chimice în creier.

Cunoşti acea senzaţie că totul pare prea bun şi prea frumos ca să fie adevărat? Tocmai ţi-ai dat seama că ţi s-au întâmplat numai lucruri bune, în ultima perioadă, şi te gândeşti, cu groază, că ceva rău trebuie să se întâmple cât de curând? Doar nu poţi fi tu atât de norocos, încât să ai parte numai de întâmplări fericite, nu-i aşa? Ei bine, în unele cazuri, nu e vorba numai despre nesiguranţa omului sau pesimism. Ci e posibil să avem de-a face cu cineva care are fobie de distracţie şi fericire. Da, da, există în lume şi persoane care se tem să fie fericite şi fac tot ce le stă în putinţă să-şi saboteze propria stare de bine.

Autosabotarea continuă - simptom îngrijorător

Cei care simt o aversiune iraţională faţă de fericire suferă, cel mai probabil, de cherofobie. Termenul provine din grecescul „chairo”, care înseamnă „Eu mă bucur”. Acestor persoane le e teamă să se distreze, să participe la orice activitate care i-ar putea face să se simtă bine. După cum relatează Business Insider, cherofobia nu este un termen foarte bine definit sau foarte des folosit. Unii experţi consideră cherofobia o formă de anxietate, dar nu de depresie. În urma unui studiu recent, s-a descoperit că această fobie este mai des întâlnită decât se credea anterior, iar factorii care o declanşează pot fi diverşi. Dar, în principal, au legătură cu experienţele trecute.

Cum se manifestă cherofobia?

În esență, o persoană care suferă de cherofobie nu este neapărat tristă mereu, ci doar evită să participe la evenimente şi la activităţi care i-ar putea provoca bucurie. Acești oameni se simt anxioși atunci când sunt invitaţi la o petrecere sau la întâlnire distractivă, ratând oportunităţi ce ar putea duce la schimbări pozitive în viaţa lor. Motivul? Le este teamă că după atâta distracție li s-ar putea întâmpla ceva rău. În mintea unor oameni există şi ideea că fericirea îi poate face niște persoane rele, ceea ce le-ar putea dăuna lor, familiei şi prietenilor lor. În același timp, persoanele care au cherofobie sunt tentați să creadă că încercarea de a fi fericiți este o pierdere de timp și de efort. Nu există un anumit remediu pentru cherofobie, însă, în ultimă instanţă, această fobie este asociată cu un mod particular de gândire şi de abordare a diverselor situaţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel