Chelsea, investigată pentru încălcarea regulilor. Plăţi prin companii offshore pe vremea când Abramovich era patron. Se poate ajunge la depunctarea echipei
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Chelsea este în faţa unei noi anchete din cauza modului în care Roman Abramovich, fostul patron al echipei, a finanţat succesul clubului. 

Mai multe documente făcute publice recent arată un şir de plăţi secrete prin care Chelsea ar fi încălcat, de fapt, regulile fair-play-ului financiar. 

Potrivit experţilor, tranzacţiile descoperite prin intermediul unei investigaţii făcute de The Guardian ar putea duce la sancţionarea clubului de către oficialii Premier League. Printre sancţiuni s-ar număra şi o posibilă depunctare. Concret, documentele arată că s-au făcut plăţi de zeci de milioane de lire, timp de peste un deceniu, prin mai multe conturi off-shore care aparţineau lui Abramovich. Tranzacţiile par a fi fost în beneficiul lui Chelsea, ridicând astfel semne de întrebare privind declararea lor către autorităţile fotbalistice. 

Printre beneficiari s-ar număra agentul lui Eden Hazard, un asociat al lui Antonio Conte, dar şi alţi oficiali ai clubului. De asemenea, unele plăţi sunt conectate cu achiziţiile jucătorilor Willian şi Samuel Eto'o. 

Documentele financiare ale clubului sunt deja investigate de Premier League, într-o anchetă care cuprinde perioada 2012-2019. UEFA a luat deja măsuri împotriva clubului, acordând o amendă de 8,6 milioane de lire sterline. Cu toate astea, UEFA poate aplica măsuri limitate, organismul internaţional neputând ancheta documente mai vechi de trei ani. 

Actualele documente, însă, arată cum Abramovich ar fi încălcat în mod repetat regulile în beneficiul clubului pe care îl patrona. 

În 2003, Abramovich a plătit 140 milioane de lire pentru Chelsea şi a adus sume importante în club în căutarea succesului internaţional. "Imperiul Roman", aşa cum îi spuneau fanii, a picat în 2022, când Rusia a invadat Ucraina, iar Abramovich a fost plasat sub efectul sancţiunilor de către Marea Britanie, forţându-l să vândă clubul lui Todd Boehly. 

Pe 18 iulie 2017, arată documentele, o companie a lui Abramovich, Conibair Holdings, cu sediul în Insulele Virgine Britanice, a semnat un acord cu Federico Pastorello, un impresar italian. Italianul este un colaborator apropiat al lui Antonio Conte, fost manager al lui Chelsea, şi este unul dintre oamenii care a vorbit des în presă despre negocierile contractuale dintre Conte şi Chelsea. 

Conibair a fost de acord să îi plătească 10 milioane de lire lui Pastorello în schimbul a 75% din EIF (Fondul de Investiţii Excellence). În aceeaşi zi, Chelsea a anunţat că a semnat cu Antonio Conte, care a câştigat titlul în Premier League în acel an cu echipa. Întrebat dacă există legături între cele două momente, Pastorello a spus că "Antonio Conte nu este clientul nostru". 

Citește mai departe pe dcsport.ro>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel