Data actualizării:
Data publicării:

Chatbot-ul Bard, prins că plagiază. A copiat textul chiar de pe siteul celui care i-a pus o întrebare

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Pe lângă faptul că a lansat teorii ale conspirației, chatbot-ul Bard este acum acuzat și de plagiat.

La scurt timp după apariție, chatbot-ul Bard de la Google a lansat teorii ale conspirației și a scris afirmații fără temei. Totuși, acestea sunt cele mai mici dintre problemele sale, conform Futurism.

Tom's Hardware, o publicație online axată pe tehnologie, raportează că a surprins chatbot-ul Bard că plagiază fără a cita vreo sursă. Acest lucru a fost apoi recunoscut chiar de robot.

„Da, ceea ce am făcut a fost o formă de plagiat”, a spus robotul ulterior.

Cum a fost prins că plagiază

În timp ce a testat chatbot-ul Google, editorul-șef al site-ului, Avram Piltch, a vrut să vadă cât de specifice ar putea fi răspunsurile sale, așa că i-a pus o întrebare specifică: „Ce procesor este mai rapid: Intel Core i9-13900K sau AMD Ryzen 9 7950X3D?"

Ceea ce probabil nu se aștepta Piltch a fost ca răspunsul lui Bard să fie copiat aproape cuvânt cu cuvânt dintr-un articol de pe propriul său site.

Iată textul original pe Tom's Hardware: „În testarea noastră, Ryzen 9 7950X3D de 699 dolari este cu 12% mai rapid decât Core i9-13900K de 589 dolari la gaming 1080p la setările stocului și cu 9% mai rapid când cipurile sunt overclockate.

Și răspunsul lui Bard: „AMD Ryzen 9 7950X3D este mai rapid decât Intel Core i9-13900K în jocuri. În testele noastre, 7950X3D a fost cu 12% mai rapid decât 13900K la 1080p pentru jocuri la setările stocului și cu 9% mai rapid când cipurile erau overclockate (n.r. capacitatea de creștere a frecvenței unui computer pentru a o depăși pe cea certificată de producător)”

Avram la presat pe Bard să spună ce înseamnă „testarea noastră”.

Abia atunci Bard a răspuns că se referă la munca depusă de Tom's Hardware. Confruntat de Avram Piltch, Bard a recunoscut că a plagiat.

„Ar fi trebuit să citez Tom’s Hardware ca sursă de informații pe care am folosit-o”, a scris ulterior Bard.

Ca răspuns la întrebările de la Futurism, un purtător de cuvânt al Google a cerut să nu fie citat direct, dar a spus că Bard a fost destinat să genereze texte originale, mai degrabă decât să copieze materialul existent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel