Data actualizării:
Data publicării:

Cetățenii români sunt împiedicați să voteze la Europarlamentare 2024 într-o țară din Europa

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Cetăţenii din Polonia, România şi Slovenia aflaţi în Bosnia-Herţegovina nu vor putea să își exercite dreptul la vot la alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, din cauza refuzului reprezentanţilor sârbi în guvernul central bosniac după ce aceste trei state au sprijinit în Adunarea Generală a ONU o rezoluţie care condamnă genocidul de la Srebrenica, transmite marţi agenţia EFE, citând mass-media locale bosniace

Ministrul Sloveniei de externe, Tanja Fajon, a protestat oficial, spunând faptul că această atitudine este inacceptabilă şi contrară practicii tradiţionale, transmite agenţia slovenă STA.

Aceasta din urmă spune că guvernul bosniac a respins cererea ca slovenii să poată vota la ambasada Sloveniei de la Sarajevo, deoarece refuzul manifestat de miniştrii sârbo-bosniaci a stopat realizarea consensului necesar pentru hotărâri de acest fel.

De asemenea, mass-media din Bosnia semnalează faptul că reprezentanţii sârbilor s-au opus cererilor făcute de Polonia, România şi Slovenia pentru organizarea votului cetăţenilor din aceste state, care sunt aflaţi în Bosnia-Herţegovina.

Titulara Externelor din Slovenia a subliniat la rândul ei că acest veto al sârbilor bosniaci are legătură cu sprijinul pe care cele trei țări membre ale UE l-au dat pe data de 23 mai în Adunarea Generală a ONU unei rezoluţii care condamnă genocidul comis în iulie 1995 de trupele sârbilor bosniaci asupra civililor musulmani în localitatea Srebrenica.

Veto-ul afectează aproximativ 2.000 de cetăţeni sloveni aflaţi în Bosnia-Herţegovina, la fel şi pe cetăţenii polonezi şi români. Bosnia-Herţegovina este împărţită de la încheierea războiului civil, în 1995, în două entităţi autonome, Republica Srpska şi Federaţia croato-musulmană, statul bosniac având de asemenea instituţii de putere centrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel