Data actualizării:
Data publicării:

Cetațenii israelieni, acces interzis în Maldive. Președintele Muizzu: Solidari cu Palestina

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Autoritățile din Maldive vor interzice, din nou, accesul cetățenilor israelieni, ca protest împotriva războiului din Gaza.

Accesul cetățenilor israelieni va fi interzis în Insulele Maldive, a anunțat, duminică, președinția de la Male, odată cu o acțiune națională de ”solidaritate cu Palestina”, transmite AFP, scrie Agerpres.

Un purtător de cuvânt a precizat, fără a da detalii privind intrarea în vigoare a măsurii, că Mohammed Muizzu a luat deja decizia.

Șeful statului a mai lansat și o campanie de strângere de fonduri, sub sloganul "Maldivienii solidari cu Palestina"; populația țării este majoritar musulmană sunnită.

Maldivele, arhipelag din Oceanul Indian format din peste 1000 de insule, parte a unor atoli de coral, este o destinație turistică de lux.

Accesul israelienilor a mai fost interzis la începutul anilor 1990, însă relațiile cu Israelul s-au normalizat din 2010. Situația pe plan bilateral s-a deteriorat însă din nou după răsturnarea de la putere a președintelui Mohamed Nasheed în februarie 2012.

Opoziția și aliații guvernului au făcut presiuni asupra lui Muizzu să interzică din nou turismul pentru israelieni, ca protest împotriva războiului din Gaza.

Conform statisticilor oficiale, numărul turiștilor din Israel scăzuse deja cu 88% în primele patru luni ale anului, față de perioada corespunzătoare din 2022; doar 528 de israelieni au mai sosit în arhipelag din ianuarie până în aprilie.

Autoritățile israeliene au reacționat la decizia de la Male cerându-le cetățenilor să evite călătoriile în Maldive, iar celor care se află deja acolo să ia în considerare plecarea, deoarece - a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Israelului - dacă ajung în situații dificile va fi dificil să li se acorde asistență. 

Mii de morți în ambele tabere

Gruparea Hamas a lansat, în 7 octombrie, un atac împotriva Israelului, fiind cel mai sângeros atac din ultimii 50 de ani. În urma acestui atac au murit aproape 1.200 de persoane, majoritatea civili, iar peste 250 de persoane au fost răpite.

Peste 35.000 de persoane au murit în Fâșia Gaza de la începutul conflictului, după replicile date de armata israeliană.

Citește și: Washingtonul speră ca Israelul să accepte planul de pace pentru Gaza: "Aşteptăm un răspuns oficial din partea Hamas"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel