Cetățenii din Israel, îndemnați să părăsească de urgență Turcia. Care este motivul
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay, de Engin Akyurt
Foto: Pixabay, de Engin Akyurt
Israelul le cere cetăţenilor săi să părăsească de urgență Turcia. 

Consiliul de Securitate Naţională din Israel a ridicat avertismentul de călătorie pentru Istanbul la cel mai înalt nivel și le cere cere cetăţenilor săi să părăsească de urgență Turcia, transmite RADOR. În urmă cu două săptămâni, avertismentul de călătorie pentru Turcia a fost republicat, ca urmare a preocupărilor de securitate cu privire la încercările iraniene de a ataca ţinte israeliene din întreaga lume, dar mai ales în Turcia.

Se solicită israelienilor aflaţi în prezent în Istanbul să părăsească oraşul cât mai curând posibil şi israelienilor care intenţionează să călătorească în Turcia, să evite să facă acest lucru până la o nouă notificare. Nu există niciun motiv pentru a evita zborurile cu legătura prin Istanbul, cu condiţia să nu se iasă din aeroport. 

Armata israeliană, atac în capitala Siriei. Aeroportul din Damasc a fost închis

Reamintim că pe 10 iunie, armata israeliană a atacat poziţii islamiste situate la periferia capitalei Siriei, iar Aeroportul internaţional din Damasc a fost închis deoarece pista a fost afectată de bombardamentele israeliene. Cel puţin o persoană a fost rănită în urma bombardamentelor israeliene efectuate vineri dimineaţă la periferia sudică a oraşului Damasc, anunţa presa de stat siriană şi site-ul Ynetnews.com.

Sistemele antiaeriene siriene au interceptat unele dintre rachetele israeliene, dar altele au provocat daune semnificative. Pista Aeroportului internaţional din Damasc a fost avariată în bombardamentele israeliene, afirmă surse citate de Agenţia France-Presse şi de cotidianul The Times of Israel. Aeroportul a fost închis, iar toate zborurile sunt amânate cel puţin 48 de ore.

Aceasta este a doua serie de bombardamente israeliene din ultimele zile. Luni, avioane militare israeliene au atacat poziţii ale armatei siriene, scrie Mediafax.

Israelul efectuează frecvent bombardamente în Siria, vizând în principal poziţii militare iraniene sau transporturi de armament destinate organizaţiei şiite Hezbollah. Iranul şi mişcarea fundamentalistă Hezbollah au trimis militanţi în Siria pentru a ajuta Administraţia Bashar Al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste.

VEZI ȘI: Israelul se va apăra cu un scut antirachetă pe bază de laser. „Vom falimenta armata inamică"

Violențe grave între Israel și Siria

Anul trecut, mai multe ținte aflate pe teritoriul Siriei au fost lovite de armata israeliană, la puțin timp după ce o rachetă a fost trasă pe teritoriul statului evreu.

Racheta lansată din Siria a declanșat sirenele de atac aerian din apropierea reactorului nuclear secret al țării, a declarat armata israeliană. Ca răspuns, Israelul a atacat lansatorul de rachete și sistemele de apărare antiaeriană din Siria. 

Incidentul, care a marcat cea violențe grave între Israel și Siria din ultimii ani, a indicat implicarea probabilă a Iranului. Teheranul, care menține trupe în Siria, a acuzat Israelul de o serie de atacuri asupra instalațiilor sale nucleare, inclusiv de sabotaj la instalația nucleară de la Natanz, pentru care a jurat răzbunare. De asemenea, a amenințat că nu va da curs încercărilor conduse de SUA de a revitaliza acordul nuclear internațional cu Iranul.

Armata israeliană a declarat că a desfășurat un sistem de apărare antirachetă, dar nu a putut confirma dacă racheta venită din Siria a fost interceptată, deși a spus că nu au existat daune. Sirenele de atac aerian au fost pornite în Abu Krinat, un sat aflat la doar câțiva kilometri de Dimona, orașul unde se află reactorul nuclear al Israelului. Exploziile auzite în Israel ar fi putut fi sistemele de apărare antiaeriană, potrivit ABCNews. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel