Cetățenia română costă 1 euro și cincizeci de cenți. Plus TVA
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Statul român își prețuiește cetățenii la 1,50 euro bucata, plus TVA. Ridicolul unei  taxe rușinoase, pe care o achită toți românii fără să crâcnească, nu a fost sesizat de vreun politician.

Liviu Dragnea, care a desființat 102 taxe în 2016, nu a reușit să elimine și taxa de eliberare a Cărții de identitate. Prin sms, statul cere 1, 5 euro plus tva fiecărui român care vrea ”buletin”. La Ghișeul.ro ar trebui să achiți 7 lei. Dar nu merge întotdeauna, așa că pierzi o jumătate de oră la bancă, fiindcă la Poliție trebuie să mergi cu dovada că ai transferat banii în contul Trezoreriei. Cu tot cu comision, face 9 lei.

Deci, nu e suficient să te naști în România, ca să fii cetățean al patriei. Dacă nu ai un euro jumătate, nu ești cetățean. Practic, nu exiști.

Acest sistem e aberant oricum ai privi lucrurile: fie onoarea de a fi cetățean cu acte în regulă e neprețuită, sau, hai să spunem, te costă măcar cât un smartphone mai acătării, fie cetățenia se acordă automat, oricui are acest drept, fără a condiționa eliberarea actului de plata unor bani.  

La două-trei milioane de cărți de identitate necesare într-un an, statul câștigă 3-4 milioane de euro. Costurile operării sistemului de evidență a persoanei fac nesemnificativă suma, fără a ne mai raporta la bugetul total al MAI, de peste 3 miliarde de euro. Sunt sigur că nici Fitch, nici Moody nu ne vor scădea ratingul de țară, dacă România își spală obrazul și renunță la această mică ciupeală, la acest mic nimic pe care statul îl cere cetățenilor săi.

De remarcat că pentru a dovedi că ești curat la cazier nu trebuie să plătești nimic, pentru a dovedi că ești român, da. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel