Data publicării:

Cetatea Sarmizegetusa, vandalizată de trei cetățeni străini

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: IJJ Hunedoara
FOTO: IJJ Hunedoara
Cetatea Sarmizegetuza Regia a fost vandalizată de trei cetățeni străini.

Trei persoane, cetățeni străini, au vandalizat parte dintre monumentele din Cetatea Sarmizegetusa Regia, a transmis Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara, într-un comunicat.

Potrivit acestuia, duminică, la prânz, ”patrula de jandarmi din cadrul Detașamentului 4 de Jandarmi Orăștie care se afla în misiune de menținere a ordinii publice pe traseele turistice din zona Cetății Sarmizegetusa Regia, a fost sesizată de agentul de pază din cadrul sitului arheologic cu privire la faptul că un grup de persoane din interiorul cetății scrijelește monumente aflate pe terasa a XI-a, respectiv un bloc din cadrul ansamblului de blocuri de calcar aflate în zona piațetei pavate în apropierea marelui templu circular de pe terasa a XI-a.

Jandarmii s-au deplasat la fața locului și au identificat și legitimat 3 cetățeni străini, originari din Tadjikistan, care au permise de ședere în România și care  au relatat faptul că nu cunoșteau că este interzis scrijelitul pe monumente”, se arată în comunicat.

Astfel, la fața locului a fost solicitată o echipă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, pentru continuarea cercetărilor.

”De asemenea, a fost solicitată prezența administratorului sitului Arheologic Sarmizegetusa Regia și a responsabilului științific al Muzeului Național de Istorie Cluj Napoca.

Jandarmii au întocmit actele de sesizare pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere, prevăzută și pedepsită de art. 253 Cod Penal, cercetările în acest caz fiind preluate și continuate de Poliția Municipiului Orăștie”, se mai arată în comunicatul IJJ Hunedoara, publicat pe contul de Facebook.

Sarmizegetusa Regia, capitala regatului Dac

Potrivit site-ului Go Hunedoara, Sarmizegetusa Regia găzduiește capitala regatului dac, cel mai probabil, începând din a doua jumătate a secolului I înainte de Hristos. Vreme de mai bine de 150 de ani Sarmizegetusa Regia este centrul politic, religios, militar, dar și economic al Daciei.

Centrul așezării cuprindea zona sacră și fortificația, însă când urcăm spre cetate, trebuie să ne închipuim că pantele dealului au fost terasate, iar pe acestea existau zone de locuit.

Specialiștii le numesc cartierul civil de est și cartierul civil de est. Sarmizegetusa Regia însuma cam 4,5 km. Era formată din trei părţi principale: fortificaţia, zona sacră şi cartierele civile de vest, respectiv de est.

Citește și: Arhiepiscopia Tomisului, clarificări privind asocierea politică a ÎPS Teodosie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel