Certificatul verde european: Prelungire până în 2023. Italia: Un instrument de limitare a libertății cetățenilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandra Curtache
WhatsApp
Certificatul verde european: Prelungire până în 2023. Italia: „Certificatul verde, un instrument de limitare a libertăți cetățenilor” Sursa foto: Twitter Novinite.com
Certificatul verde european: Prelungire până în 2023. Italia: „Certificatul verde, un instrument de limitare a libertăți cetățenilor” Sursa foto: Twitter Novinite.com
Pașaportul verde european va dura încă un an, până în iunie 2023. Undă verde din partea Parlamentului European pentru prelungirea valabilității certificatului digital european Covid.

A fost aprobat cu 432 de voturi pentru, 130 împotrivă și 23 de abțineri în secțiunea dedicată cetățenilor UE și cu 441 de voturi pentru, 132 împotrivă și 20 de abțineri pentru partea referitoare la cetățenii din țările terțe, conform Il Messaggero.

Pentru aprobarea finală va fi nevoie acum de un acord cu guvernele UE. Negocierile vor demara imediat pentru a se asigura că normele intră în vigoare înainte de expirarea regimului actual, la 30 iunie. 

Decizia a fost luată pentru "a se asigura că cetățenii UE pot beneficia de dreptul la liberă circulație indiferent de evoluția pandemiei", subliniază Parlamentul European. Modificările aprobate vor permite, de asemenea, țărilor UE să emită certificate referitoare și la noi tipuri de teste.

În text, deputații europeni cer statelor membre "să se abțină de la restricții suplimentare privind libertatea de circulație pentru deținătorii de certificate, cu excepția cazului în care este strict necesar". Dacă, pe de altă parte, restricțiile se dovedesc a fi necesare, "acestea ar trebui să fie limitate și proporționale, pe baza celor mai recente avize științifice ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și ale Comitetului pentru Securitate Sanitară al UE".

„Astăzi nu există nicio situație de urgență și, practic, în toate statele membre, măștile și permisele verzi nu mai sunt obligatorii. Prin urmare, impresia este că obiectivul ascuns din spatele acestei prelungiri este de a face din certificatul verde un instrument permanent de control și de limitare a libertății cetățenilor ", explică eurodeputatul italian, Vincenzo Sofo, membru al Comisiei Libe în Parlamentul European.

Totul despre Certificatul Verde: Noile reguli de călătorie în Italia și în Europa 

De la 1 mai, regulile s-au schimbat din nou pentru cei care doresc să plece în străinătate sau să se întoarcă în Italia. O veste pozitivă care eficientizează procedurile de control, dar și sosirile străinilor în zonă. Regulile se schimbă în funcție de țările de destinație , dar "certificatul verde" care verifică vaccinarea, vindecarea sau testul (antigenic / molecular negativ) continuă să fie necesar pentru a intra în diferite țări ale UE, conform Il Messaggero. Inclusiv Italia, care a menținut obligația unei măști Ffp2 pentru călătoriile cu avionul sau cu trenul.

Însă de acum și până la vară, este foarte probabil ca regulile să se schimbe din nou. La nivel european, s-ar putea renunța la permisul verde tocmai în perspectiva sezonului estival și în vederea promovării unei mai mari circulații a persoanelor. Să vedem care sunt regulile în câteva țări europene

Reguli pentru cei care sosesc în Italia

Vaccinul sau testul vor fi obligatorii până la 31 mai. La 28 aprilie, ministrul Speranza a semnat un ordin care prelungește măsurile pentru cei care sosesc din străinătate până la 31 mai.

De fapt, turiștii străini și italienii care se întorc în țară vor trebui să prezinte în continuare carnetul de vaccinare sau de recuperare. Sau, alternativ, un test antigenic sau molecular.

Noutatea este însă eliminarea obligativității ca turiștii să completeze înainte de îmbarcare "formularul de localizare a pasagerilor" (Plf), formularul utilizat de autoritățile sanitare pentru călătorii. Italia se aliniază astfel la alegerea Greciei, printre primele care au eliminat această obligație, dar anticipează alte țări, precum Franța și - parțial - Spania. 

Reguli pentru cei care sosesc în Spania

Deocamdată, intrarea în Spania rămâne rezervată călătorilor vaccinați, recuperați de Covid sau care au un test antigenic sau molecular cu rezultate negative într-o anumită perioadă de timp. Pentru a demonstra acest lucru, există două opțiuni:

- prima este Certificatul Eu Digital Covid, "permisul verde" italian, cu posibilitatea de a trimite documentul online înainte de plecare;

- a doua este formularul de control sanitar SpTH (Spain Travel Health), un formular care vă permite să introduceți manual datele privind ciclul de vaccinare, recuperarea de la Covid sau rezultatul - negativ - al testului.

Reguli pentru cei care sosesc în Franța


În cazul Franței, măsurile s-au îndulcit și pentru călătorii care nu au una sau mai multe vaccinări. Dar condițiile de intrare a acestora rămân mai stricte. Călătorii vaccinați pot intra în țară fără restricții și fără obligația de a se supune unor teste înainte de plecare, în timp ce călătorii nevaccinați sunt întotdeauna obligați să facă un test.

Dacă provin dintr-o zonă "verde", adică dintr-o țară cu o circulație redusă a virusului, este suficient rezultatul negativ al testului înainte de sosire; dacă provin dintr-o zonă "portocalie", caracterizată de un risc mai mare, trebuie să se supună, de asemenea, unui test la intrarea în Franța. Dacă iese pozitiv, se declanșează autoizolarea prevăzută de autorități. Este valabil pentru toți vizitatorii care sosesc, indiferent de starea lor.

Reguli pentru cei care sosesc în Germania și Austria


Criteriile sunt similare în cele două țări. Călătorii care sosesc trebuie să fie vaccinați, vindecați sau să facă un test Covid, a cărui rezultat să fie negativ. Pentru aceasta, trebuie doar să prezinte certificatul Digital Covid sau documente care să ateste vaccinarea cu medicamente recunoscute de Agenția Europeană a Medicamentului, vindecarea în termen de 180 de zile sau un dublu test, atât molecular (în termen de 72 de ore de la plecare), cât și antigenic (în termen de 24 de ore ).

Cei care nu au furnizat documentele necesare trebuie să completeze un formular de pre-autorizare, în timp ce pentru cei care sosesc din țări cu risc ridicat se aplică restricții specifice.

Reguli pentru cei care sosesc în Grecia

Formularul online dispare, dar permisul verde rămâne. Grecia a suspendat obligația de a completa formularul de localizare a pasagerilor începând cu 15 martie 2022, fără a elimina complet procedura: formularul rămâne disponibil într-o formă opțională, cu o procedură mai simplificată și mai utilă, în special atunci când se trimite certificatul digital Covid, documentele de vindecare sau rezultatele testelor Covid.

Pentru cei care vin din UE sau din celelalte 37 de țări afiliate la sistemul Certificatului Digital Covid, este suficient același Green pass; călătorii care sosesc din Australia, Canada și SUA pot alege între certificatul de vaccinare (durată de 9 luni), documentul de vindecare (test molecular efectuat cu cel puțin 14 zile înainte, pentru o durată totală de 180 de zile) sau testul negativ (efectuat în termen de trei zile în cazul celui molecular, în termen de una pentru cel antigenic).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel