Certificatul digital UE COVID-19, descărcat de pe o platformă a STS. Cum va funcţiona
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Parlamentarii europeni au votat introducerea certificatului digital UE COVID-19 de la 1 iulie. Acesta va putea fi descărcat de români dintr-o platformă specială. 

"Se va accesa un portal. Pe acest portal, persoana care doreşte descărcarea unui certificat va furniza câteva date. Aceste date vor fi verificate în sistemele informatice pe care le avem la dispoziţie, respectiv Registrul Naţional de Vaccinare sau Coronaforms, Registrul electronic pentru vaccinare şi aplicaţia Coronaforms pentru celelalte tipuri de certificate. După aplicarea cererii unuia dintre certificate sau mai multe, persoana care încearcă să intre în posesia unui asemenea certificat va primi în contul personal, înregistrat pe platforma informatică, acest document.

Acest certificat poate fi ţinut fie în mod electronic (pe telefonul mobil sau pe alt device), fie poate fi printat şi prezentat autorităţilor, existând, de asemenea, aplicaţie dezvoltată care permite verificarea autenticităţii documentului prezentat”, a explicat directorul STS, Ionel Bălan, conform Adevărul.

Europarlamentarii susţin că certificatul va uşura circulaţia 

„Toţi cetăţenii din Uniunea Europeană se aşteaptă pe bună dreptate să folosească acest sistem la începutul verii, iar statele membre trebuie să se conformeze”, a declarat deputatul olandez Jeroen Lenaers (grupul Partidului Popular European), citat de Digi24. Acesta a mai declarat că cetățenii europeni doresc „coordonare şi predictibilitate la graniţele noastre interne". 

„Dorim să transmitem acest mesaj cetăţenilor europeni că facem tot ce ne stă în putinţă pentru a restabili libertatea de mişcare”, a spus europarlamentarul Juan Fernando Lopez Aguilar (grupul S&D), care a mai adăugat că libertatea de mișcare este un drept apreciat de cetățenii europeni și că negocierile privind documentul în cauză au ajuns repede la o concluzie. 

„Europenii îşi doresc cu ardoare să-şi recapete libertatea. Cred că merită amintit că nu virusul le-a răpit dreptul la liberă circulaţie în Europa. De fapt mozaicul de reguli naţionale le face imposibilă deplasarea”, a declarat eurodeputata olandeză Sophie in 't Veld (Renew). 

VEZI Europarlamentarii susţin Certificatul Digital. "Libera circulaţie nu trebuie să fie afectată"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel