Certificat de vaccinare introdus în premieră în Suedia. Data de la care se aplică
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
În Suedia va fi introdus un certificat de vaccinare, adresat evenimentelor sociale. 

Suedia va introduce de la 1 decembrie şi pentru prima dată un certificat de vaccinare pentru evenimentele cu peste 100 de persoane, măsură luată ca urmare a creşterii numărului contaminărilor cu COVID-19 în Europa, a anunţat miercuri guvernul suedez, relatează AFP, citat de Agerpres. 

Ţara nordică a decis de la 1 noiembrie să nu mai testeze persoanele complet vaccinate împotriva COVID-19, chiar în caz de simptome, dar a revenit asupra acestei decizii criticate.

Deşi Suedia înregistrează în prezent puţine cazuri de COVID-19, spre deosebire de multe ţări europene, nu este izolată de restul lumii, a subliniat ministrul Sănătăţii, Lena Hallengren, într-o conferinţă de presă.

Prezentarea unui certificat de vaccinare, care fusese recomandat de autoritatea de sănătate publică, îi exclude pe cei mai tineri - guvernul urmând să aleagă între un prag de 16 sau 18 ani.

Evenimente fără restricții

Evenimentele care aplică măsura vor fi scutite de alte restricţii.

Aplicarea măsurii nu este obligatorie, a explicat guvernul. Dar organizatorul unui eveniment cu peste 100 de persoane care nu va aplica măsura va fi vizat de alte măsuri mai stricte.

Restaurantele şi barurile sunt în prezent scutite de prezentarea permisului de vaccinare. Suedia s-a remarcat în criza cauzată de pandemia de coronavirus prin lipsa de izolare şi o strategie bazată mai degrabă pe recomandări decât pe măsuri coercitive, cu utilizarea foarte limitată a măştilor de protecţie în spaţiul public.

O lege a permis stabilirea unui permis de vaccinare, dar acesta nu a fost pus în aplicare în afara deplasărilor în străinătate.

Suedia a ridicat aproape toate restricţiile anti-Covid la sfârşitul lunii septembrie ca urmare a avansării programului său de vaccinare şi a situaţiei epidemice bune.

În prezent, ţara are o rată de incidenţă de 85,8 cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) - una dintre cele mai scăzute rate din Europa şi cu mult în urma vecinilor săi norvegieni sau danezi, care se confruntă acum cu o creştere accentuată a numărului cazurilor după ridicarea majorităţii măsurilor sanitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel