Cerșetorul de la megaimaj față cu baba lui Buzdugan din Corfu
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Aproape în fiecare seară, văd un tânăr în fața megaimajului de cartier, cu patru-cinci cărți așezate pe o cutie de carton.

Nu vinde vechituri, ci doar cerșește, ceva mai elegant ca ”mămica” nevoiașă, care ascunde în scutece o păpușă de plastic. Nimeni nu a atins vreo carte de pe cutia de carton. Nu doar că sunt mucegăite, dar în penumbra din fața magazinului nici nu se deslușesc bine titlurile. Când și când, vreun barosan care încă nu și-a terminat de citit cărțile de credit îi întinde una de zece. De, cartier pricopsit, unde mai găsești și câte o sexagenară care, în loc să-și numere banii de pâine, strâmbă din nas la ciabatta cu măsline, fiindcă a venit din Belgia congelată. Că îi încearcă vreun sentiment de vinovăție socială, că încearcă ei o tranzacție (îi dau să-mi dea și mie Ăl de Sus), cert este că îl condamnă pe tânărul cerșetor, când îi dau cinci lei pe o carte pe care nu o ridică de pe cartoane.

Căci, într-o zi, pe la prânz, când soarele ardea prea tare ca să cerșești în fața Alimentarei, l-am văzut pe puști în drum, cu o cutie de energizant în mână. Se ducea în parc, la umbră, să aștepte până trece vipia și se poate preface iar în buchinist. Ne-am intersectat lângă o casă în construcție, pe gardul căreia era lipit un anunț, scris cu vopsea pe placaj : Angajăm muncitori!

La asta m-am gândit când am văzut postarea lui Buzdugan, despre Hermioni, chelnerița de 92 de ani care l-a servit cu cafea în Corfu. În fiecare vară aud măcar o poveste a unui prieten despre un moș hâtru din Creta, care vinde plăcinte, sau despre două babe simpatice din Thasos, care în curtea căsuței au amenajat un restaurant de două stele Michelin. Sigur, nu i-a verificat nimeni la Evidența Populației, să vadă dacă nu sunt corporatiști de 50 de ani, îmbătrâniți de muncă, și care peste vară își mai iau un job în Lefkada. Căci e foarte, foarte probabil să aibă muuuult peste vârsta la care, în România sau în Grecia, ieși la pensie. Și totuși, își fac treaba, așa cum au învățat de mici, când s-au născut și au fost educați înainte să apară sistemul de pensii.

Mă întreb, ce va face la 92 de ani tânărul pe care astăzi îl învățăm să cerșească în față la megaimaj?

  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel