Cernavodă, în top 5 al riscurilor de dezastre nucleare, conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică
Cinci grave dezastre nucleare ar putea să se producă, arată cercetările efectuate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Radio Europa liberă, citat de money.ro, enumeră posibilele catastrofe nucleare, printre care se află şi centrala de la Cernavodă.
Armenia
Centrala nucleară Metsamor din Armenia, construită în anii '70, este una din cele mai periculoase centrale din fosta Uniune Sovietică. În 1988, zona a suferit un cutremur devastator cu magnitudine de 6,9 şi epicentrul la 75 de kilometri de centrală. În urma seismului, complexul nuclear a fost închis pentru 7 ani. În prezent, Mersamor produce aproape jumătate din energia necesară Armeniei.
Marea Britanie
Explozia unui submarin nuclear britanic ar constitui un adevărat dezastru. Potrivit The Daily Telegraph nu sunt puţine cazurile în care astfel de nave au primit permisiunea să plece din porturi chiar dacă aveau defecţiuni. Anul trecut, spre exemplu, un submarin a rămas împotmolit lângă un pod din Scoţia, iar remorcarea sa a dus la defectarea învelişului de amortizare acustică.
România
Centrala de la Cernavodă are două reactoare, care au fost recent închise. În luna ianuarie unul dintre reactoare a fost închis pentru întreţinere. Celălalt reactor a fost, de asemenea, oprit în 2009 din cauza unor probleme electrice. Complexul nuclear de la Cernavodă a fost proiectat să reziste la cutremure de opt pe scara Richter. În 1977, ţara noastră a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 7,3. Centrala nucleară de la Cernavodă a fost proiectată şi începută înainte de 1989, dar primul reactor a fost dat în exploatare în 1996. Al doilea reactor, dintre cele cinci, cu câte a fost proiectată centrala, a început să producă energie electrică în 2007. Cele două reactoare sunt legate la două turboagregate de câte 700 MW fiecare. Tehnologia folosită la Cernavodă este de tip CANDU (Canada). Reactorul funcţionează cu uraniu natural şi foloseşte apa grea ca moderator al reacţiei de fisiune, dar şi pentru răcirea reactorului.
La ora actuală, există în lume circa 30 de reactoare de tip CANDU
Potrivit Nuclearelectrica, "tehnologia CANDU are un mare avantaj faţă de celelalte tehnologii deoarece cantitatea de energie potenţială înmagazinată în reactor este cu mult mai mică decât a celorlalte tipuri de reactoare răcite cu apă uşoară şi are mari rezerve de apă de răcire in vasul reactorului (200 tone apa grea), iar in chesonul reactorului (care înconjoară vasul reactorului) se afla aproximativ 500 de tone de apă, care poate să asigure o răcire confortabilă până la restaurarea răcirii normale în caz că aceasta se pierde. În cazul acumulării de vapori de apă în clădirea reactorului, în vederea reducerii presiunii şi evitarea degradării pereţilor anvelopei, există un sistem de stropire cu apă cu o rezervă de circa 2500 metri cubi de apă, care acţionează la valori stabilite în vederea protejării clădirii. În situaţia în care, în urma proceselor de radioliză, apare acumulare de hidrogen, sub cupola interioară a clădirii reactorului există un sistem special de ardere a hidrogenului".
Rusia
Vechea centrală nucleară Leningrad funcţionează din anul 1974 şi este echipată cu reactoare sovietice ca cele de la centrala nucleară de la Cernobîl.
S.U.A
Centrala nucleară Enrico Fermi din Michigan are două reactoare, dintre care unul singur este funcţional. Celălalt a fost avariat în urma unui incident din 1966. Complexul nuclear se află în apropiere de Detroit, statul Michigan şi Toledo, statul Ohio.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News