Cererea Ucrainei de aderare la UE este gata și urmează să fie transmisă de Zelenski
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Volodimir Zelenski / Foto: Captură video Facebook @Володимир Зеленський
Volodimir Zelenski / Foto: Captură video Facebook @Володимир Зеленський
Președintele Volodimir Zelenski a semnat, astăzi, o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

"Astăzi am semnat o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Sunt destul de sigur că e real.", a scris Zelenski pe pagina sa de Facebook.

La moment au participat președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk și prim-ministrul Denys Shmyhal.

Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă ca țării să îi fie acordat statutul de membru UE, potrivit unei postări pe Twitter. De altfel, Zelenski a discutat cu președintele Consiliului European despre asistență pentru Ucraina.

"Este un moment crucial pentru a încheia odată pentru totdeauna o discuție ce durează de mult timp și pentru a decide cu privire la aderarea Ucrainei la UE.", a scris liderul de la Kiev pe Twitter. "Am discutat cu președintele Consiliului European (Charles Michel) despre continuarea asistenței efective (pentru Ucraina) și lupta eroică a ucrainenilor pentru un viitor liber.", a adăugat președintele Zelenski.

Parlamentul European se va reuni marţi într-o sesiune plenară dedicată situaţiei din Ucraina

Eurodeputaţii vor dezbate marţi, în sesiune plenară extraordinară, situaţia creată după invadarea Ucrainei de către Rusia şi vor vota o rezoluţie conexă. La dezbatere vor participa preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell.

Dezbaterea va începe la prânz, iar votul asupra rezoluţiei va avea loc în aceeaşi zi. Conferinţa preşedinţilor (formată din preşedinta PE, Roberta Metsola, şi liderii grupurilor politice din Parlament) a decis la 24 februarie organizarea unei sesiuni plenare extraordinare la Bruxelles pentru a analiza situaţia din Ucraina.

Într-o declaraţie, aceştia au condamnat în termenii cei mai fermi atacul Rusiei asupra Ucrainei şi a numit invazia 'nejustificată' şi 'ilegală', transmite Agerpres.

VEZI ȘI: Vladimir Putin cere garanţii de securitate și demilitarizarea Ucrainei

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar fi cerut, în convorbirea cu omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, garanţii de securitate din partea NATO, recunoaşterea suveranităţii ruse asupra Crimeei şi demilitarizarea Ucrainei, conform presei internaționale.

Citește continuarea articolului AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel