Data actualizării:
Data publicării:

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris a fost un succes, spun 86% dintre francezi

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Reuters Marketplace
FOTO: Reuters Marketplace
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris a captat atenția a peste 23 de milioane de telespectatori, marcând a doua cea mai mare audiență din istoria televiziunii franceze. 

Conform unui sondaj recent realizat de Harris pentru organizatorii evenimentului, majoritatea francezilor consideră că ceremonia a fost un succes strălucit, relatează Le Grand Continent.

Astfel, 86% dintre francezi au declarat că evenimentul a fost un triumf, iar 96% s-au arătat „satisfăcuți” de desfășurarea acestuia. Optimismul față de organizarea Jocurilor Olimpice continuă să crească, 79% dintre cei intervievați exprimându-și încrederea în buna desfășurare a competițiilor care se vor încheia pe 11 august.

De asemenea, 91% dintre francezi au aprobat alegerea sportivilor Teddy Riner și Marie-Josée Pérec ca purtărori ai torței olimpice, se mai arată în sondaj, potrivit sursei citate.

3. FOTO: VCG ... (paris-ceremonie-deschidere-jocurile-olimpice_71635200.jpg)

FOTO: VCG via Reuters Connect

Citește și: Miza scuzelor cerute de organizatorii Jocurilor Olimpice 2024 după batjocorirea Cinei celei de Taină 

O ceremonie woke anti-creștină?

Cu toate acestea, ceremonia a fost centrul unor controverse intense pe rețelele sociale, în special pe X (fost Twitter). Diverse conturi și publicații au prezentat evenimentul ca pe un simbol al unei „găuri culturale mondiale”.

Aceste voci au afirmat că ceremonia reflectă „decadența Occidentului” și au acuzat-o de promovarea unui „woke anti-creștin” care se opune unei identități franceze „albe și creștine”, mai scrie publicația franceză: "La cérémonie aurait ainsi montré «la décadence de l’Occident». Le «woke anti-chrétien» s’opposant à une identité française «blanche et chrétienne»".

Această percepție critică este alimentată de extremiștii de dreapta europeni care, conform unei cercetări anterioare, domină discuțiile pe rețelele sociale.

Cu toate acestea, datele sondajului sugerează că, în ansamblu, publicul francez este entuziast și optimist în legătură cu succesul Jocurilor Olimpice de la Paris, în ciuda polarizării evidente în spațiul virtual.

***

La ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, recrearea unei scenete a generat un val de comentarii în toate mediile, online și offline. Însă... este sau nu totul o blasfemie? A fost defăimat un moment religios cu semnificații profunde sau a fost reinterpretată pictura lui Leonardo da Vinci? Să ne amintim de Charlie Hebdo.

Momentul cel mai controversat de până acum al Jocurilor Olimpice a fost, de departe, o scenetă de la o masă, care avea drept protagoniști câteva drag queen celebre (printre care Nicky Doll, Paloma și Piche). Scena amintește de Cina cea de Taină a lui Iisus cu apostolii lui, ilustrată de Leonardo da Vinci.

Aceste apariții, care au surprins atât participanții, cât și spectatorii, au devenit rapid subiectul principal al comentariilor și dezbaterilor în mass-media și pe rețelele sociale. Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel