Data publicării:

Cercetătorul care a inventat "formula fericirii" dezvăluie o nouă modalitate de a-ți testa satisfacția în viață. Calculează-ți indicele personal de fericire

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Un doctor care a creat „formula pentru fericire” a dezvăluit o metodă simplă și nouă de a-ți testa satisfacția în viață, în baza unui test.

Alphonsus Obayuwana este un medic-cercetător și coach de fericire care a petrecut trei decenii studiind speranța și fericirea umană.

El spune că, dacă poți rosti cu încredere aceste șase fraze, duci o viață mai fericită și mai plină de speranță decât majoritatea.

Formula pentru fericire a lui Obayuwana este Speranță ÷ "Foame" = Fericire. Asta înseamnă, în esență, că cu cât ești mai plin de speranță și mai puțin "înfometat", cu atât ești mai fericit.

Dar el nu se referă la foame în sensul obișnuit. Acest tip de foame face referire la „o dorință puternică sau o nevoie arzătoare de incluziune și recunoaștere, intimitate și companie de încredere, hrană și confort, informații și răspunsuri, continuitate și certitudine.”

Speranța provine dintr-o stimă de sine ridicată, relații umane solide, suficiență economică, cunoștințe adecvate și asigurări spirituale.

Pentru a folosi formula, trebuie mai întâi să îți evaluezi nivelul de speranță și fericire. Obayuwana a creat un chestionar cu 12 întrebări care te ajută să faci acest lucru. Îți ia doar cinci minute să îl completezi.

Odată ce obții scorul pentru speranță și "foame", introdu aceste valori în formulă pentru a calcula Indicele Personal de Fericire.

Dacă vrei să-ți testezi și mai mult satisfacția în viață, încearcă să rostești cu voce tare aceste șase fraze simple. Dacă poți să le spui cu încredere,atunci cel mai probabil ești mai fericit decât o persoană obișnuită, spune Obayuwana.

1. "În general, sunt optimist"

Dacă te identifici ca fiind optimist, asta înseamnă că „alegi în mod obișnuit cea mai favorabilă interpretare a evenimentelor și rezultatelor din trecut, prezent și, mai ales, viitor,” a scris Obayuwana într-un articol pentru CNBC.

Acest lucru înseamnă că probabil ai un scor ridicat de speranță și, prin urmare, un Indice Personal de Fericire mai mare.

„Pentru un optimist, viitorul este plin de speranță, în timp ce pentru un pesimist este plin de foame, sau dorințe neîmplinite,” a scris Obayuwana.

Mai mult, optimiștii tind să fie mai rezilienți decât pesimiștii.

„Când nu ai reușit să atingi un obiectiv după câteva încercări, încerci din nou și din nou. Iar dacă determini că un obiectiv este cu adevărat imposibil de realizat, îl modifici pentru a menține speranța vie,” a scris Obayuwana.

Unii oameni sunt predispuși la optimism încă de la naștere. Cercetările au arătat că rădăcinile optimismului se află în genele noastre și că unii indivizi sunt programați să fie mai plini de speranță și pozitivi.

Dar a avea o perspectivă optimistă asupra vieții este și o abilitate care poate fi învățată. Punerea la îndoială a discursului intern negativ și înlocuirea gândurilor pesimiste cu unele pozitive pot ajuta o persoană să devină mai optimistă.

„Poți învăța să fii mai optimist observând și recunoscând că lucruri bune se întâmplă și că oricine (inclusiv tu) le poate face să se întâmple,” a scris Obayuwana.

 2. "Am ceva de oferit altor oameni"

Această frază reflectă un grad înalt de stimă de sine și o puternică încredere în propria persoană, spune Obayuwana.

Să simți că viața ta are un scop, sau că ai ceva semnificativ de contribuit pentru societate sau pentru cei din jur, înseamnă că ești un membru valoros al comunității tale.

„Tu contezi și aparții,” a scris Obayuwana.

Dacă această afirmație nu rezonează cu tine, poate a sosit momentul să îți descoperi adevărata chemare sau pasiune.

„Cea mai bună modalitate de a construi această credință este să îți identifici adevărata chemare sau pasiune - ceva ce îți place să faci și faci foarte bine,” a scris Obayuwana.

Adevărata ta chemare poate fi orice. Poate că te simți neîmplinit la locul de muncă și vrei să explorezi alte cariere. Sau poate dorești să faci ceva mai semnificativ în timpul tău liber, cum ar fi voluntariatul într-un adăpost pentru animale sau într-o organizație caritabilă în care crezi.

Umplerea timpului cu experiențe care te fac să te simți un membru valoros al comunității tale este esențială pentru a trăi o viață fericită.

3. "Am pe cineva pe care mă pot baza"

Viața este plină de suișuri și coborâșuri. Este important să știi că ai oameni care te susțin în momente dificile.

„Toți oamenii au o dorință înnăscută de conexiune umană,” a scris Obayuwana.

Când ai pe cineva pe care te poți baza, mai ales în situații de urgență stresante, acest lucru reduce "foamea" naturală de companie de încredere, explică el.

Cercetările au arătat că relațiile bune sunt cel mai consistent pilon al unei vieți fericite. Oamenii sunt o specie socială, avem nevoie de conexiuni cu ceilalți pentru a simți siguranță, securitate și apartenență.

Dacă îți lipsesc relațiile puternice în viața ta, poți începe să îți extinzi cercul social făcând lucruri care îi fac pe ceilalți să zâmbească, spune Obayuwana.

„Trimite cuiva un mesaj doar pentru că te gândești la acea persoană, oferă-i vecinului o plimbare, complimentează un prieten sau lasă un alt șofer să treacă primul,” a scris el.

Aceste mici acte de bunătate pot întări relațiile aflate la început și te pot ajuta să creezi un sistem de sprijin solid.

4. "Când am nevoie de răspunsuri, de obicei le găsesc"

Oamenii se nasc cu o curiozitate naturală, sau o „foame” de informații noi și răspunsuri la întrebările noastre.

„Când crezi că răspunsurile la întrebările tale sunt la îndemână, acea foame este atenuată și ținută sub control. Simplul fapt de a înțelege ‘De ce?’ poate ușura poveri grele,” a scris Obayuwana.

Cunoașterea este o sursă de speranță, spune el. Întărește stima de sine, încrederea în sine și curajul.

Senzația că te poți baza pe cunoștințele tale și pe abilitatea de a căuta răspunsuri pentru a trece prin vremuri dificile sau confuze poate diminua frica și anxietatea, spune Obayuwana.

După cum spune vechea zicală, cunoașterea este putere.

5. "Când mă gândesc la ceea ce am, cred că sunt mai norocos decât mulți"

Practicarea recunoștinței este esențială pentru a trăi o viață fericită. Această frază recunoaște cât de norocos ești să ai resurse, precum bani, mâncare, adăpost și confortul financiar și material pe care acestea le oferă, spune Obayuwana.

El crede că, atunci când valorizezi și apreciezi ceea ce ai, valoarea a ceea ce ai crește instantaneu.

Probabil ai auzit expresia „comparația este hoțul bucuriei.” Când ne dorim constant ceea ce au alții, nu reușim să vedem cât de bogate sunt propriile noastre vieți.

Dacă îți este greu să apreciezi ceea ce ai, poți face mici lucruri zilnic pentru a cultiva un sentiment de recunoștință, spune Obayuwana.

Poate fi la fel de simplu ca îngrijirea bunurilor tale. Făcându-ți patul, ordonând biroul și economisind apă și electricitate pot fi mementouri zilnice ale tuturor lucrurilor de care ești norocos să beneficiezi, spune el.

De asemenea, poți practica recunoștința prin mindfulness. Alocarea câtorva minute în fiecare zi pentru a-ți număra binecuvântările poate face o mare diferență.

6. "Să mă bazez pe ceva mai mare decât mine este liniștitor"

Practicarea spiritualității poate reduce stresul și anxietatea, oferă un sentiment de scop, oferă o perspectivă și face oamenii mai rezilienți în fața provocărilor vieții.

Spiritualitatea poate face referire la credința în Dumnezeu sau o altă sursă de ghidare divină, protecție sau supraveghere, dar nu trebuie neapărat să fie așa, spune Obayuwana. De fapt, spiritualitatea nu trebuie să fie legată deloc de o religie organizată.

Credințele tale fundamentale, principiile morale, convingerile etice și practicile virtuoase fac toate parte din spiritualitate.

„La finalul zilei, spiritualitatea înseamnă acea dorință de a răspunde nevoilor materiale ale altora, motivația de a face lucruri chiar și atunci când nu te avantajează direct și speranța și împlinirea pe care le obții în urma acestora”, a scris el.

Calculează-ți indicele personal de fericire

Testul constă din 12 întrebări.

Șase dintre acestea se referă la speranță, iar celelalte șase la „foamea” de intimitate, respect și alți factori.

Pentru a-ți calcula Indicele Personal de Fericire (PHI), pur și simplu împarte scorul tău de „speranță” la scorul tău de „foame”.

Poți obține aceste scoruri adunând toate scorurile individuale pentru fiecare întrebare din secțiunile de speranță și foame.

Când PHI este mai mare de 1,0, respondentul este considerat o „persoană fericită”, iar un PHI de mai puțin de 1,0 definește „nefericirea”.

Un PHI de 4,0 sau mai mare definește un „individ care înflorește”, iar un PHI de 0,250 sau mai puțin definește un „individ care se află în suferință"

**Întrebări despre „Speranță”**  

Auto-evaluează-te de la unu la opt, de la „deloc adevărat” la „foarte adevărat”.

1. În general, sunt un optimist.

1 2 3 4 5 6 7 8

2. Cred că am ceva de oferit altora în această viață.

1 2 3 4 5 6 7 8

3. În caz de urgență, am pe cineva pe care mă pot baza.

1 2 3 4 5 6 7 8

4. Când am nevoie de răspunsuri, de obicei reușesc să le găsesc.

1 2 3 4 5 6 7 8

5. Având în vedere resursele disponibile pentru mine, sunt mai norocos decât mulți alții.

1 2 3 4 5 6 7 8

6. Când mă gândesc la relația mea cu Dumnezeu,* mă simt liniștit și mai puțin temător.

1 2 3 4 5 6 7 8

*Acest cuvânt, Dumnezeu, se referă la Allah, Jehova, Yahweh sau orice forță cosmică sau ființă omnipotentă, percepută după propria credință.

Adună toate numerele încercuite, iar totalul reprezintă Scorul tău de Speranță PISA.

**Întrebări despre „Foame”**  

1. În prezent, sunt sub foarte mult stres.

1 2 3 4 5 6 7 8

2. Nu primesc respectul pe care îl merit.

1 2 3 4 5 6 7 8

3. Nu am un companion de încredere sau intim.

1 2 3 4 5 6 7 8

4. Lipsa unei sume suficiente de bani este o îngrijorare constantă pentru mine.

1 2 3 4 5 6 7 8

5. Am atât de multe întrebări fără răspuns.

1 2 3 4 5 6 7 8

6. Sunt îngrijorat de viitorul meu.

1 2 3 4 5 6 7 8

Adună toate numerele încercuite, iar totalul reprezintă Scorul tău de "Foame" PISA, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel