Cercetătorii israelieni au dezvoltat o metodă AI pentru identificarea pacienţilor cu risc de embolie pulmonară
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
O echipă de cercetători a dezvoltat o metodă bazată pe AI pentru identificarea pacienților cu risc de embolie pulmonară.

O echipă de cercetători israelieni a utilizat inteligenţa artificială (AI) pentru a identifica şi prezice apariţia emboliei pulmonare cu risc ridicat, folosind doar datele disponibile la prezentarea pacienţilor la camera de gardă, a anunţat Centrul Medical Sheba, citat de agenţia Xinhua și Agerpres.

Embolia pulmonară se manifestă prin obstrucţionarea fluxului sanguin către plămâni din cauza prezenţei unui cheag de sânge periculos, care provine, de obicei, din venele profunde de la picioare.

Dacă nu este detectată la timp, această problemă de sănătate poate pune viaţa în pericol.

Într-un studiu publicat în Journal of Medical Internet Research, o echipă de la Centrul Medical Sheba şi de la Universitatea Ben Gurion a aplicat tehnici avansate de învăţare automată pentru a crea un algoritm care analizează fişele medicale existente pentru a evalua riscul de embolie pulmonară înainte de spitalizare.

Algoritmul a fost testat în cadrul unui studiu clinic la care au participat peste 46.000 de pacienţi care s-au prezentat la camera de gardă, dintre care 1.942, sau aproximativ 4%, au fost diagnosticaţi cu embolie pulmonară.

Studiul a arătat că algoritmul a putut identifica şi prezice cu acurateţe pacienţii cu risc ridicat de embolie pulmonară, demonstrând potenţialul AI în diagnosticarea precoce şi îmbunătăţirea rezultatelor pentru pacienţi.

Centrul Medical Sheba intenţionează să încorporeze acest instrument AI în cadrul sistemelor sale de diagnosticare a urgenţelor, sporind capacitatea spitalului de a salva vieţi, a indicat marţi instituţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel