Cercetătorii, îngrijorați de "tăcerea seismică" a unei falii periculoase
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp
Turcia_seism
Turcia_seism

Oamenii de ştiinţă turci şi germani sunt îngrijorați că un segment al unei falii periculoase din Europa nu a dat niciun semn de activitate seismică în ultimii patru ani de când au demarat măsurătorile, existând riscul ca tensiunea acumulată în timp să fie eliberată printr-un cutremur de proporții, probabil, până în 2034.

Zona periculoasă identificată de oamenii de știință este situată la mai puţin de 20 de kilometri de centrul istoric al oraşului Istanbul, reprezentând un segment al  faliei Anatoliei de Nord, situat sub Marea Marmara, scrie AFP, potrivit descopera.ro.

Falia Anatoliei de Nord se întinde de-a lungul a 1.500 de kilometri în nordul Turciei, fiind o zonă în care plăcile tectonice lucrează continuu, ceea ce face ca scoarța terestră să fie extrem de nesigură și periculoasă, iar din Istanbul, metropola cea mai nesigură seismic din lume.

„Blocul pe care l-am identificat ajunge la 10 kilometri adâncime în zona faliei şi nu a dat dovadă de vreo activitate seismică de când am început să efectuăm măsurători acum mai bine de patru ani. Acest lucru ar putea sugera că mult-aşteptatul seism din Marmara ar putea origina din această zonă”, a explica Marco Bohnhoff, profesor în cadrul German Research Centre for Geosciences (GFZ) din Potsdam, în apropiere de Berlin.

Cercetătorii de la GFZ şi de la Observatorul Kandilli din Istanbul sunt îngrijorați că o porţiune situată sub Marea Marmara, aflată între două porţiuni în care în secolul trecut au fost înregistrate mai multe cutremure, nu a mai „beneficiat” de un seism care să elibereze tensiunea din 1766.

Potrivit specialiștilor, falia Anatoliană se deplasează, în mod normal, cu 25-30 de milimetri spre vest în fiecare an, mișcare blocată, însă, de o porţiune mică, de aproximativ 30 de kilometri, situată sub un lanţ de nouă mici insule cunoscute sub numele de Insulele Prinţului (Prens Adaları).

„Tăcerea seismică înregistrată în zona Insulelor Prinţului contrastează cu activitatea de fundal din regiunea Izmit-Marmara”, avertizează cercetătorii în studiul publicat în jurnalul Nature Communications.
Deși ar putea exista posibilitatea ca stresul acumulat sub aceste insule să fie eliberat „aseismic”, adică atât de treptat încât să nu poată fi detectat, specialiștii sunt însă sceptici, deoarece "dovezile sugerează că această porţiune este blocată şi reprezintă, aşadar, un potenţial punct de nucleaţie pentru un nou cutremur în zona Marmara – iar acest potenţial are implicaţii semnificative pentru Istanbul”. „Prezicerea unui cutremur este, din punct de vedere ştiinţific, imposibilă. Însă studii ca acesta pot arăta procesele care duc la producerea seismelor, localizând zona de origine şi estimând magnitudinea unui posibil seism. Este cea mai sigură cale de care dispunem pentru a lua măsurile necesare de evitare a unor dezastre”, a mai precizat Bohnhoff.
Specialiștii au subliniat că o estimare publicată în 2004 a ajuns la concluzia că există o probabilitate cuprinsă între 35% şi 70% că în această zonă va avea loc un seism cu magnitudinea mai mare de 7 până în 2034.

Ultimele cutremure devastatoare din Turcia s-au produs în 1999 – unul cu magnitudinea de 7,1 pe scara Richter în Duzce şi unul de 7,4 în Izmit, pe 17 august,  – în urma cărora s-au înregistrat 20.000 de morţi și alte câteva zeci de mii de răniți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel