Cercetătorii au inventat răcirea ionocalorică, o alternativă verde la frigiderele clasice

foto: Freepik
foto: Freepik

Se schimbă sistemele de răcire al frigiderelor în viitor?

Cercetătorii de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley, împreună cu specialiști de la Universitatea California Berkeley, au dezvoltat o inovație capabilă să transforme modul în care răcim spațiile și obiectele din jurul nostru. Este vorba despre răcirea ionocalorică, o inovație care promite să fie o alternativă mai sigură și ecologică, aflăm din Science Alert.

Sistem inspirat din sarea pe zăpadă

Atunci când aplicăm sare pe drumuri iarna pentru a preveni formarea gheții folosim deja, fără să ne dăm seama, principiul fundamental al răcirii ionocalorice. Inovația constă în utilizarea controlată a acestui principiu, care implică practic ioni pentru a modifica punctul de topire al materialelor și, astfel, temperatura din mediul înconjurător.

Cercetătorii au demonstrat eficiența acestei metode prin utilizarea unei combinații de sare pe bază de iod și sodiu pentru a topi carbonatul de etilenă, un solvent organic frecvent întâlnit. Rezultatele au fost remarcabile: cu mai puțin de un volt de energie electrică, s-a realizat o modificare a temperaturii de 25 de grade Celsius.

Sistemele tradiționale de refrigerare se bazează pe gaze precum hidrofluorocarburile, care absorb căldura prin evaporare și o eliberează prin condensare, dar contribuie semnificativ la încălzirea globală. În contextul în care multe țări și-au propus să reducă producția și consumul de HFC cu cel puțin 80% în următoarele 25 de ani, răcirea ionocalorică oferă o soluție promițătoare. Mai mult, utilizarea carbonatului de etilenă, care este generat din dioxid de carbon, face ca această tehnologie să aibă un impact negativ asupra încălzirii globale. Aceasta este o considerare crucială pentru viitorul planetei noastre și reprezintă un avantaj semnificativ față de metodele tradiționale de răcire.

Drew Lilley, inginer mecanic la Laboratorul Național Lawrence Berkeley, subliniază că, până acum, nu s-a reușit dezvoltarea unei soluții alternative care să îndeplinească toate criteriile: eficiență în răcire, siguranță și respect pentru mediu. Ciclul ionocaloric ar putea fi răspunsul dorit.

Următorul pas important este adaptarea acestei tehnologii pentru uz comercial și extinderea la nivel industrial. Cercetătorii sunt deja implicați în testarea diferitelor combinații de materiale și tehnici pentru a aborda provocările inginerești. De asemenea, sistemele bazate pe această tehnologie ar putea fi utilizate nu doar pentru răcire, ci și pentru încălzire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel