Data publicării:

O cercetare recentă ar putea clarifica una dintre cele mai mari întrebări fără răspuns ale universului

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

O investigație recentă efectuată de experții de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) ar putea clarifica una dintre cele mai mari întrebări fără răspuns ale universului: materia întunecată.

Conform investigațiilor, găurile negre primordiale apărute în primele momente ale Big Bang-ului ar putea reprezenta o piesă fundamentală în descifrarea acestui fenomen, susține edition.cnn.com.

De peste 50 de ani, cercetătorii încearcă să dezlege misterul discrepanței colosale dintre materia vizibilă și fenomenele universului. Toate corpurile cerești vizibile, inclusiv stelele, planetele și materia cosmică observată, nu explică comportamentul universului. Potrivit NASA, pentru a înțelege observațiile actuale, este necesar să existe de cinci ori mai multă materie invizibilă, denumită materie întunecată.

În anii 1970, astronomii Vera Rubin și W. Kent Ford au demonstrat existența materiei întunecate prin studiul mișcării stelelor situate la marginea galaxiilor spirale. Aceste stele prezentau viteze prea mari pentru a fi menținute într-o orbită stabilă exclusiv de atracția gravitațională a materiei vizibile. Concluzia inevitabilă era că există o cantitate semnificativă de materie neobservabilă.

Inițial formulată de Stephen Hawking, ipoteza că găurile negre ar putea găzdui materia întunecată primește acum noi validări datorită cercetării realizate de echipa MIT, publicată în Physical Review Letters.

"De fapt, universul este plin de găuri negre"

Cercetarea indică faptul că găurile negre primordiale s-au format prin absorbția quarcilor și gluonilor liberi în timpul Big Bang-ului, ceea ce le diferențiază de găurile negre obișnuite, ce apar din colapsul stelelor. Aceste găuri negre primordiale sunt extrem de mici; totuși, dacă un număr suficient au supraviețuit, ar putea reprezenta componenta materiei întunecate.

În plus, specialiștii sugerează că în timpul apariției găurilor negre primordiale ar fi putut fi create și găuri negre chiar mai mici, care ar fi dobândit o caracteristică excepțională denumită "sarcină de culoare", specifică quarcilor și gluonilor.  Deși aceste găuri negre minusculare ar fi dispărut de mult, ele ar fi putut lăsa urme observabile care să poată fi detectate cu ajutorul uneltelor viitoare.

"Ne-am folosit de calculele celebre ale lui Stephen Hawking despre găurile negre, în special de rezultatul său important despre radiația pe care o emit găurile negre. Aceste găuri negre exotice apar din încercarea de a aborda problema materiei întunecate — ele sunt un produs secundar al explicării materiei întunecate", a declarat David Kaiser, profesor de fizică și coautor al studiului.

"De fapt, universul este plin de găuri negre. Dar particula de materie întunecată nu a fost găsită, chiar dacă oamenii au căutat în toate locurile unde se așteptau să o găsească. Asta nu înseamnă că materia întunecată nu este o particulă sau că sunt cu siguranță găuri negre. Ar putea fi o combinație a ambelor. Dar acum, găurile negre ca și candidați pentru materia întunecată sunt luate mult mai în serios", a spus Elba Alonso-Monsalve, coautoare a studiului și studentă absolventă la MIT.

Cercetarea realizată de echipa MIT propune o teorie verificabilă cu privire la existența găurilor negre primordiale, iar experimentele viitoare ar putea valida sau respinge această ipoteză. Rezultatele obținute ar putea avea consecințe deosebit de importante pentru înțelegerea noastră a universului și a materiei întunecate, conform Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel