Cercetătorii au descoperit de ce câinii înclină ușor capul, într-un mod adorabil, atunci când vorbim cu ei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Cercetătorii au descoperit de ce câinii înclină ușor capul, într-un mod adorabil, atunci când vorbim cu ei  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Cercetătorii au descoperit de ce câinii înclină ușor capul, într-un mod adorabil, atunci când vorbim cu ei / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Uneori, când vorbim cu tovarășii noștri canini, aceștia își înclină capetele într-un mod adorabil.

Deși capul unui câine aplecat ușor într-o parte ar putea sugera incredulitate sau confuzie, gestul ar putea fi de fapt un semn de concentrare și atenție sporită, potrivit unui studiu publicat săptămâna trecută.

Cercetătorii au investigat cât de bine ar putea 40 de câini de diferite rase să memoreze numele diferitelor jucării, apoi să-și amintească acele informații pentru a recupera anumite jucării ca răspuns la comenzile stăpânilor lor. Majoritatea puilor nu au reușit să învețe numele jucăriilor, dar șapte căței din rasa Border Collie au arătat o aptitudine remarcabilă pentru această sarcină.

Primul studiu de acest gen

Oamenii de știință au considerat acel grup drept „învățători de cuvinte talentați” și au descoperit că cei șapte Border Collie aveau ceva în comun: toți și-au înclinat capul mult mai des decât omologii lor după ce au auzit o comandă.

Datele au arătat că „elevii“ talentați și-au înclinat capul 43% din timp, în timp ce ceilalți 33 de câini au făcut gestul doar 2% din timp.

„Se pare că există o relație între succesul în recuperarea unei jucării numite și înclinarea frecventă a capului la auzirea numelui ei”, a declarat Shany Dror, cercetător în cunoașterea animalelor la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria, care a fost coautor al studiului, într-un comunicat de presă. .

„De aceea sugerăm o asociere între înclinarea capului și procesarea stimulilor relevanți și semnificativi”.

Acesta este primul studiu care examinează comportamentul de înclinare a capului la câini, potrivit autorilor studiului.

Cum a decurs cercetarea

În primul dintre cele trei experimente descrise în studiu, cercetătorii au cerut de la 40 de proprietari de câini să-și testeze animalele de companie o dată pe lună timp de trei luni. Fiecare proprietar a învățat câinele să memoreze numele a două jucării, apoi i-a cerut animalului să ia una dintr-o cameră alăturată. Jucăriile au rămas aceleași pe parcursul celor trei luni.

Doar cei șapte Border Collie care au reușit să învețe numele jucăriilor au fost incluși în următorul experiment, deși unul a murit înainte de a începe. În al doilea experiment, proprietarii au testat cei șase câini rămași în același mod timp de trei luni, dar cu până la 13 jucării.

Unul dintre Border Collie, a adus jucăria corectă înapoi de 54 din 59 de ori. Alte două au avut o rată de succes de aproximativ 90%. Ceilalți trei au avut rate de succes cuprinse între 57% și 75%.

Apoi, într-un al treilea experiment, cei șase pui supradotați au arătat că pot învăța 12 nume de jucării noi într-o săptămână, apoi își pot aminti acele nume timp de cel puțin două luni.

„Știm că pot învăța cu ușurință cuvinte care sunt legate de acțiuni, cum ar fi „stați” sau „jos”. Dar foarte puțini câini pot învăța numele obiectelor”, a spus Dror.

Doar câinii talentați care s-au descurcat bine la sarcinile de recuperare a jucăriilor și-au înclinat capetele în mod constant după ce au auzit o comandă verbală. Asta a determinat echipa lui Dror să concluzioneze că gestul este legat de încercările rasei Border Collie de a analiza sensul unui cuvânt. Înclinarea ar putea indica faptul că aceștia potrivesc mental un nume de jucărie pe care îl aud cu o imagine vizuală stocată în amintirile lor, scrie ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel