Cercetătorii au descifrat ADN-ul brânzei Feta. Conține mai multe proteine decât restul brânzeturilor
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Cercetătorii au descifrat ADN-ul brânzei Feta. Conține mai multe proteine decât restul brânzeturilor  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Cercetătorii au descifrat ADN-ul brânzei Feta. Conține mai multe proteine decât restul brânzeturilor / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Potrivit Academiei elene de știință, cercetătorii au decodat ADN-ul faimoasei brânze Feta.

Oamenii de știință de la Fundația de Cercetare Biomedicală a Academiei din Atena au studiat mai multe varietăți de brânză feta, produse în diferite zone din Grecia,. Scopul cercetării a fost acela de a stabili specificul nutrițional al celui mai cunoscut sortiment de brânză grecească.

Potrivit constatărilor, brânza feta are 489 de tipuri de proteine, ceea ce o face să fie una dintre varietățile de brânză care conțin cele mai multe proteine. Branza Feta este o brânză albă, făcută in Grecia din lapte de oaie, dar poate fi făcută și dintr-un amestec de lapte de oaie și de capră.

Conform legislației Uniunii Europene privind „denumirea de origine protejată” a produselor, feta trebuie să fie produsă folosind exclusiv lapte integral de oaie sau un amestec de lapte de oaie și de capră. Procentul de laptele de capră nu poate depăși 30% din tot amestecul de lapte.

Trebuie spus că Grecia a câștigat, în 2002,  bătălia juridică cu Danemarca pentru numele de „Feta”. Astfel, brânza vândută în Uniunea Europeană care poartă denumirea de „feta” trebuie să respecte standarde specifice și să fie produsă exclusiv în Grecia.

Fabricarea brânzei este o practică străveche în zona Mediteranei, dar și în Balcani, producția de brânză din lapte de capră sau de oaie datând din secolul al VIII-lea î.Hr. în Grecia.

Feta, în forma pe care o cunoaștem astăzi, a fost menționată pentru prima dată în epoca bizantină, relatează Greekreporter. O brânză albă sfărâmicioasă, moale, cu un gust ușor acid, feta este asemănătoare cu brânza telemea.

Cum se prepară?

Amestecul de lapte coagulat se pune în butoaie de lemn.

Amestecul coagulat este foarte compact și trebuie feliat pentru a se potrivi în butoaie, feta înemnând ”felie” în limba greacă. După ce a stat câteva zile în butoaie, cheagul de brânză se pune în saramură, care îi și conferă aroma inconfundabilă.

Brânza feta conține calciu, vitaminele B și fosfor. De asemenea, are un conținut scăzut de calorii și grăsimi, fiind ideală în curele de slăbire. Totuși, din cauza conținutului ridicat de săruri, dar și a grăsimilor saturate, branza feta este recomandată pentru consum ocazional, nu pentru consumul zilnic, scrie RadioDCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel