Cercetătorii au creat cea mai dură substanță naturală de pe Pământ. E mai tare și decât diamantul!
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Ceva mai dur ca diamantul? Da, acum există!

O descoperire fascinantă a fost recent realizată de către oamenii de știință, care au identificat o substanță extrem de dură, comparabilă cu diamantul, și considerată cea mai rezistentă substanță naturală de pe Terra. Această revelație ar putea avea consecințe semnificative în diverse domenii industriale, inclusiv în producția de nave spațiale și automobile.

Mai mulți cercetători din America de Nord, Europa și Rusia au reușit să creeze un semiconductor organic specific, utilizând carbon și azot în procesul lor de sinteză. Rezultatele acestora au fost detaliat prezentate în paginile revistei științifice Advanced Materials, potrivit Science Daily.

Ceea ce este cu adevărat interesant este că această carbonitrură e chiar mai dură decât nitrura de bor cubică, un compus cristalin clasat ca a doua cea mai dură substanță după diamant.

Element cheie în industria construcțiilor de nave spațiale

Fizicianul Dominique Laniel de la Universitatea din Edinburgh spune că această realizare reprezintă un vis de treizeci de ani pentru cercetători. El consideră că aceste materiale pot facilita legătura între sinteza materialelor sub presiune înaltă și aplicațiile practice din diverse industrii.

La fel ca și diamantele, această carbonitrură a fost obținută prin expunerea la presiuni extreme și temperaturi ridicate. Remarcabil este faptul că a păstrat durabilitatea sa excepțională chiar și în condiții atmosferice normale și la temperatura camerei.

Oamenii de știință văd potențialul de a extinde producția acestei carbonitride și de a o utiliza în acoperirea navelor spațiale și vehiculelor, în fabricarea panourilor solare, precum și în dezvoltarea uneltelor de tăiere și găurire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel