"Chinezii lucrează de mult şi vând şi în Târgul Olarilor din Sibiu, pentru că nu există legi în România care să protejeze produsul autentic şi meşteşugarii şi care să intre în pieţe şi să spună, conform legii, piesa aceasta nu este autentică, este cu smalţ de plumb, nu se poate folosi pentru gătit, nu este cu smalţ ecologic. În străinătate, dacă te găseşte cu aşa ceva, îţi închide standul. Această lege ţi-ar proteja şi sănătatea", a explicat Karla Roşca.
Potrivit sursei citate, un simplu cumpărător, care nu este specialist sau olar, reuşeşte cu greu să deosebească un autentic de un fals.
"Este greu să deosebeşti, de aceea noi organizăm în târg şi workshopuri pentru public", a precizat Karla Roşca.
Ceramica românească tradiţională nu este doar autentică, dar şi sănătoasă, iar falsurile ne pot şi îmbolnăvi, pentru că aceste vase de ceramică conţin o cantitate mai mare de plumb şi nu sunt arse la temperatura optimă, a mai spus ea.
Vezi și: Zeci de olari români şi străini vin să gătească la un târg de ceramică la Muzeul în aer liber din Sibiu
"Dacă un om mănâncă zilnic din ele, se poate îmbolnăvi, mai ales cele care sunt acide. Iar prin fierbere, smalţul de plumb intră în consistenţa alimentelor. Ai noştri folosesc şi smalţ de plumb şi ecologic. Smalţul ecologic este pe bază de oxizi care nu sunt periculoşi pentru sănătate. Au şi o cantitate de plumb, dar arderea este foarte bine făcută, adică trebuie să ajungi la o ardere de 1.200 de grade, ca plumbul să se topească", a arătat Karla Roşca.
În Muzeul în aer liber din Pădurea Dumvrava Sibiului a început, miercuri, Târgul "Frumos. Ceramic. Folositor", care reuneşte 30 de olari din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Ungaria. Vizitatorii au ocazia, până duminică, să vadă cum se fac oalele autentice, să le cumpere şi chiar să mănânce din ele preparate gătite de bucătari olari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- De ce militarii și oamenii cu handicap nu au primit „pensia” înainte de Paște 2024. Unde s-a produs confuzia
- Motivul pentru care o tânără a refuzat să mai plătească la casele self-pay din supermarket / video
- "Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”. Designerul Giulia Rossignoli dă cărțile pe față: E total invers
- Adio, mașini în București? Ce spune Nicușor Dan
- BANCUL ZILEI: Rețeta ciorbei de burtă
- Ieșirea din scenă a lui Klaus Iohannis: pas cu pas, spre scenariul lansat în DCNews în decembrie 2023
- Riscurile la care ne expunem când facem cumpărături de pe Shein și Temu
- Lui Mihai Mărgineanu nu i-a venit să creadă ce a văzut în Vama Veche / foto în articol
- Friptură de miel, ideală de Paște 2024. Rețeta secretă a pilotului Osiceanu. Invitații tăi vor fi încântați
- BANCUL ZILEI: Secretul ascuns al limbii române