Data actualizării:
Data publicării:

Centura Verde a Capitalei. Marcel Ciolacu a semnat Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Alex Domnisoru | www.fotografultau.ro
Foto: Alex Domnisoru | www.fotografultau.ro
Premierul Marcel Ciolacu a semnat Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor.

Marcel Ciolacu, în dublă calitate, de prim-ministru și de președinte PSD, și Alex Găvan, fondatorul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, au semnat Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor, document ce presupune și adoptarea legii pentru protejarea pădurilor din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi a capitalei.

Evenimentul semnării s-a desfășurat într-un loc ales pentru importanta sa valoare de simbol, o poiană din inima pădurii Balotești, parte din viitoarea centură verde, pe malul râului Vlăsia, de unde își trag numele și vestiții codrii. Acolo s-a ajuns după parcurgerea la pas, prin pădure, a aproximativ unui kilometru, trecând pe lângă copaci seculari. S-au urmat câteva poteci și podețe amenajate din materiale locale, naturale, cu amprentă de carbon zero.

Documentul (https://bit.ly/3wLmxKp), în șapte puncte, conține amendamentele la noul cod silvic menite să protejeze pădurile din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi, sprijinirea extinderii conceptului de centuri verzi și la alte orașe, cât și soluții atât la poluarea din București și județ, dar și la cea din restul țării. Printre ele se numără realizarea și adoptarea unui plan integrat al Primăriei Municipiului București și Consiliului Județean Ilfov pentru combaterea poluării sau includerea subiectului legat de poluarea aerului din București și alte orașe pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

„Sunt foarte puțini oameni care reușesc să urce la peste opt mii de metri fără oxigen suplimentar. Alex Găvan este unul dintre ei! Da, acolo este vorba de aerul rarefiat. Dar, aici jos, noi toți ne sufocăm de la poluare. Asta trebuie să fie și Centura Verde București-Ilfov! Rezerva de oxigen pentru oamenii care trăiesc aici și care resimt din plin efectele poluării! Dezvoltăm Bucureștiul și Ilfovul, construim și multă infrastructură pentru accesul în oraș, dar trebuie să ne asigurăm că poluarea nu ne sufocă, iar una dintre soluții este protejarea prin lege a pădurilor din jurul capitalei, noi împăduriri pentru a mări suprafața forestieră existentă, dar și deschiderea acestor păduri către oameni, în scop recreațional. Odată cu intensificarea 2 efectelor schimbărilor climatice pe care începem să le resimțim din ce în ce mai mult în viețile fiecăruia dintre noi, este necesar să extindem conceptul de centură verde și pentru alte orașe ale țării. De aceea, îl felicit pe Alex Găvan și pe toți colegii săi din Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde pentru că au reușit să reunească toate partidele și toți liderii politici în jurul unui proiect comun. Poluarea nu este de stânga sau de dreapta. Poluarea ne ucide pe toți! Și toți, împreună, avem datoria de a lupta împotriva acestui ucigaș invizibil”, a precizat Marcel Ciolacu, premierul României.

„Evenimentul de astăzi este ultima etapă din ceea ce înseamnă asumarea de către principalele partide parlamentare a creării Centurii Verzi București-Ilfov, oferind astfel și garanția că, foarte curând, odată cu adoptarea noului Cod silvic, pădurile periurbane ale capitalei vor fi ocrotite pentru sănătatea noastră, a tuturor. Avem acum, oficial, consensul politic necesar adoptării acestui proiect la Camera Deputaților, în forma pe care noi am agreat-o cu Ministerul Mediului și care a trecut deja de Senat aproape cu unanimitate. Astfel, sunt întrunite toate condițiile ca până la finalul lunii iunie, când se încheie sesiunea parlamentară, Codul silvic să devină lege. Ușor, ușor, cei care au ales să fie împreună pentru Centura Verde concretizează un proiect istoric, unul dintre cele mai importante din ultimii 30 de ani, proiect care va avea o influență majoră în ceea ce privește reducerea poluării și calitatea vieții în București și în zona metropolitană, exact așa cum se întâmplă chiar acum în state care au cultura protejării mediului”, a precizat Alex Găvan, conservaționist, fondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde.

Anterior, Memorandum-ul a fost semnat și de președinții de partide Nicolae Ciucă (PNL), Cătălin Drulă (USR), Kelemen Hunor (UDMR), Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu (REPER), cât și de Nicușor Dan, primarul capitalei, Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov și Mircea Fechet, ministrul mediului.

Inițiativa Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde a fost generată de contextul actual al poluării dramatice din București și al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei.

Platforma reunește sub umbrela sa, într-un demers apolitic, peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice și beneficiază de susținerea Administrației Prezidențiale.

Centura Verde București-Ilfov (www.centuraverde.ro) este un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială și antipoluare, dar și de mitigare a efectelor schimbărilor climatice, parte a unei soluții sistemice ce presupune și o semnificativă componentă de mediu.

„Rolul social și de mediu al pădurilor din București și Ilfov este mult superior celui economic. Serviciile oferite de aceste pădurii oamenilor din cea mai mare aglomerare urbană a României sunt mai presus decât resursa de lemn extrasă de aici. E timpul ca toată societatea să își dea mâna și să transforme aceste păduri în ceea ce merită: garantul sănătății și al calității vieții a peste două milioane de români”, a spus și Florin Stoican, conservaționist, cofondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde.

„Odată cu crearea Centurii Verzi București-Ilfov nu vom mai fi nevoiți ca, pentru a ne bucura de natură și infrastructură specifică, să plecăm mai mereu în alte zone, la munte, la mare sau chiar în alte țări. Pentru că le vom avea deja în apropierea capitalei sau a orașelor și satelor din Ilfov”, a zis Daniel Sărdan, ambasador Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel