Data actualizării:
Data publicării:

Centrul celui mai mare bazin hidrografic din Europa se află în România. Știai unde e? video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a vorbit despre avantajele pe care România le are din punct de vedere hidrologic.

Alegeri prezidentiale 2024

Centrul celui mai mare bazin hidrografic al Europei se află în România. Despre acest lucru a vorbit, în cadrul emisiunii „La Sud prin Sud Est“, Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

„La o cantitate de poluant constantă, în condițiile în care debitul crește datorită afluenților de pe teritoriul României, concentrația pe anumiți poluanți poate fi uneori mai mare la Porțile de Fier decât la Sulina. E posibil să se întâmple acest lucru pe Dunăre.

Galațiul este în centrul celui mai mare bazin hidrografic din toată Europa. Confluența Dunării cu Siretul și Prutul este centrul celui mai mare bazin hidrografic. Noi adunăm de peste tot, dar sunt și lucruri bune pentru că avem multă apă.“, a spus Lucian Georgescu.

„Și lacul Brateș...“, a completat Val Vâlcu.

„Brateș o chestie specială. Brateșul originar era cel mai mare lac din Europa. Între timp, el a devenit al doilea, după Balaton. El avea mult peste suprafața lacului Balaton, dar acum e mult mai mic. Are cam 2.200 de hectare“, a conchis Lucian Georgescu.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Nava de cercetare Rexdan, metodă inovativă de prindere a peştilor. Georgescu: Sunt aparate de mii de euro, niciun braconier nu le are

Youtube video image

Calitatea apei Dunării va fi monitorizată. Lucian Georgescu: Sunt 15 milioane de oameni care iau apă potabilă direct din Dunăre

 

În cadrul emisiunii „La Sud prin Sud Est“, la DC News, Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a explicat care este menirea navei Rexdan în a oferi informații despre microplasticele care afectează apele Dunării: 

„Practic, este o navă care acoperă tot ce înseamnă elemente de mediu din bazinul hidrografic, adică apă, faună, floră, sediment, aer, biodiversitate de jur împrejur cu toate informațiile (citește mai mult AICI) (...). Proiectul are două componente, una fixă, care este aproape gata, o baterie foarte importantă care este la Galați, aproape de Dunăre, și partea mobilă, adică nava de cercetare. Cele două componente au aceeași importanță.

Sunt milioane de oameni, 10-15 milioane de oameni, care iau, direct sau indirect, apă potabilă din Dunăre. Numai dacă ne referim la acest capitol nu există o monitorizare continuă a calității apelor, care asigură apa potabilă, pentru acești 15 milioane de oameni. Vorbesc doar de Dunăre, nu mai vorbesc de Main, Rin și alți afluenți.

Or, este necesară o prezență permanentă a unei echipe internaționale care să meargă pe niște parametri cunoscuți, să vadă ce se mai întâmplă în plus. Nu există, de exemplu, o monitorizare continuă pe microplastice, deși s-a constat că acestea sunt prezente în mod periculos de mare în toate organismele vii, chiar și în cel uman, iar asta presupune niște reguli noi pe care le determinăm cu studii prealabile. (...)“, a spus Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel