Data publicării:

Centru de Îngrijiri pentru copiii bolnavi de cancer. ÎPS Andrei Andreicuț: Din primăvară sperăm să îi dăm drumul

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Mitropolitul Clujului, Sălajului și Maramureșului, IPS Andrei Andreicuț, a transmis luni tradiționalul mesaj de Crăciun adresat credincioșilor ortodocși. Înaltul prelat a vorbit și despre activitatea socială a bisericii, respectiv noul proiect aflat în derulare - ridicarea Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”, destinat copiilor bolnavi de cancer.

Pastorala de Crăciun este intitulată „Dacă tinerețea ar ști și dacă bătrânețea ar putea” și va fi citită în ziua de Crăciun, în toate bisericile de pe raza Mitropoliei Clujului, Sălajului și Maramureșului.

Ce reprezintă, de fapt, Crăciunul

 

 

”Tinerilor vrem să le transmitem aceste obiceiuri sfinte care vin din adânc de dalbe datini și care sunt activate în preajma Crăciunului. Sunt atât de frumoase, atât de importante. Nici tinerii, nici bătrânii nu mai percep la adevărata lor importanță tradițiile și obiceiurile de Crăciun, care vin să ne aducă bucurie (...) Noi trebuie să ne străduim și să înțelegem că această sărbătoare (Crăciunul - n. red.), adică aceea a întrupării Mântuitorului Nostru Iisus Hristos. Este coborârea Lui pe pământ. Asta nu trebuie să neglijăm. Toate aceste tradiții... cele cu pomul de Crăciun și multe altele sunt doar accesorii. Lucrul cel mai important este întruparea Lui Dumnezeu, nașterea Domnului.”, a spus ÎPS Andrei.

”Încercăm (biserica - n.red.), dar poate că nu reușim întotdeauna, însă ne străduim! Biserica suntem atât noi clericii, cât și credincioșii! A fost un profesor de teologie foarte bun, Ilie Moldovan. Când ne plângeam și noi de toate acestea, ne ridica. Ne spunea că atunci Când arde casa, scoți din ea afară ce poți! Încercăm să transmitem în totalitate mesajul creștin, atât tinerilor, cât și vârstnicilor (...) Nu-i rău că ne preocupă telefonul mobil, laptopul, da-i rău dacă nu mergem la Liturghie în ziua de Crăciun, că nu mai colindăm, că nu-i mai vizităm pe cei apropiaţi”, a spus Mitropolitul Clujlui.

Rezolvarea situaţiei

"Rezolvarea situaţiei? Cei tineri să fie catehizaţi de către cei bătrâni, iar bătrânii să fie ajutaţi în preocupările lor spirituale şi filantropice de către cei tineri.

Repet îndemnul Înţeleptului Solomon: Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă; chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea (Pilde 22,6). Iar Sfântul Pavel ne învaţă că pe cel bătrân să nu-l înfrunţi, ci să-l îndemni ca pe un părinte; pe cei tineri, ca pe fraţi (I Timotei 5,1).

Oricum, rolul părinţilor în formarea religioasă a copiilor şi tinerilor e imens. Urmează apoi Biserica şi Şcoala. Marele pedagog Comenius ne spune că rateurile sunt catastrofale: Ce sunt cei bogaţi fără înţelepciune decât nişte porci îngrăşaţi cu tărâţe? Şi ce sunt cei săraci fără înţelegerea lucrurilor, decât nişte măgăruşi condamnaţi să ducă poveri? Ce este cel frumos care n-a învăţat nimic, decât un papagal împodobit cu pene? Părinţii, preoţii şi dascălii de religie trebuie neapărat să conlucreze.", mai spune mitropolitul Andrei.

Ce se întâmplă cu Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice care va oferi asistență medicală complexă pentru copiii bolnavi de cancer

Mitropolitul Clujului a fost întrebat de redactorul DC News despre stadiul proiectului - Centrul de îngrijiri paliative pediatrice „Sfântul Hristofor”, care va fi construit de Arhiepiscopia Clujului.

„Cu ajutorul Lui Dumnezeu, pe lângă Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, care este localizat pe strada Fabricii de Zahăr, cartierul Mărăști, dorim să facem unul și pentru tineri. Din nefericire, sunt și copii, tineri bolnavi de cancer. Această clădire dorim să o facem în Sânnicoara. A fost sfințit locul, iar din primăvară sperăm să îi dăm drumul, depinde de câți bani vom avea...”, a răspuns ÎPS Andrei Andreicuț.

Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” va fi un spital care oferă gratuit asistență complexă, de natură medicală, spirituală, socială și psihologică copiilor cu boli cronice progresive, aflați în diverse stadii ale bolii care fac improbabilă supraviețuirea până la vârsta de adult.

Proiectul se află sub patronajul Asociației „Sfântul Nectarie”, din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, președintele asociației fiind PS Benedict Bistrițeanul.

Conturi donații

Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” va fi construit în localitatea Sânnicoara, pe un teren de 1.400 mp, pe strada Triajului.

Cei care doresc să sprijine Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice o pot face în următoarele conturi:

Asociația „Sfântul Nectarie” Cluj

Lei: RO83BTRLRONCRT00C6603105

Euro: RO25BTRLEURCRT00C6603103

Acesta va fi al doilea centru dedicat îngrijirilor paliative de la Cluj, după Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, aflat în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca, înființat în anul 2009. De atunci, spitalul asistă anual aproximativ 700 de pacienţi adulți. Bolnavii aflați în stadiul terminal primesc gratuit asistență medicală atât la sediu, în regim de spitalizare continuă, cât și ambulatoriu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel