Centriștii din Spania stopează ascensiunea extremiștilor în votul pentru UE, consolidând statutul lui Sanchez
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Pedro Sanchez, premierul Spaniei. Sursa Agerpres
Pedro Sanchez, premierul Spaniei. Sursa Agerpres
Partidele centriste din Spania au reușit să stopeze ascensiunea extremiștilor de dreapta în alegerile pentru Parlamentul European de duminică, care zguduie guvernele din țările vecine, ajutând astfel la consolidarea statutului premierului Pedro Sanchez ca unul dintre liderii de frunte ai stângii centriste europene.

Partidul Popular (PP) de centru-dreapta și Partidul Socialist (PSOE) al lui Sanchez au obținut două treimi din voturi, în creștere de la aproximativ jumătate din cota de voturi din 2019, câștigând împreună 42 din cele 61 de locuri disponibile. Deși cota de voturi a partidului anti-imigrație Vox a crescut la 9,6% de la 6,2% în 2019, aceasta a scăzut față de alegerile naționale de anul trecut, când a obținut 12,4%.


Creșterea extremei drepte în alte părți ale Europei l-a determinat pe președintele francez Emmanuel Macron să convoace alegeri naționale anticipate, în timp ce social-democrații cancelarului german Olaf Scholz au suferit cel mai prost rezultat din istoria lor.


Cu aliații de extremă stânga ai lui Sanchez, Sumar, pierzând și ei teren, rezultatul reprezintă o revenire la un sistem bipartid după un deceniu de politică fragmentată în Spania, a spus Ignacio Molina, profesor de științe politice la Universitatea Autonomă din Madrid.


„Spania este bine poziționată în noul Parlament European,” a spus Molina. „Este singura țară membră în care ambele partide principale sunt pro-europene.”
Partidul PP al lui Alberto Nunez Feijoo a câștigat teren față de alegerile naționale de anul trecut, obținând un procentaj mai mare cu 1 punct.


El ceruse ca alegerile europene să fie un plebiscit asupra lui Sanchez, care a fost criticat de unii spanioli pentru acordarea unei amnistii controversate separatiștilor catalani în schimbul sprijinului parlamentar pentru a-și obține un alt mandat de prim-ministru.


Cel mai bun rezultat din ultimii 25 de ani


Feijoo a spus că rezultatele PP au fost cele mai bune din ultimii 25 de ani în Europa și a afirmat că „de fiecare dată când PP a câștigat alegerile europene, a câștigat și următoarele alegeri generale”.


Dar PP nu a reușit să dea lovitura de grație rivalilor principali, chiar dacă Sanchez a avut un an de negocieri complicate cu naționaliștii catalani și acuzații de corupție împotriva soției sale, ceea ce l-a făcut să se gândească să demisioneze.


„Este o victorie clară pentru PP, dar nu o înfrângere zdrobitoare pentru PSOE,” a spus Pablo Simon, politolog la Universitatea Carlos III din Madrid.
Sanchez și-a felicitat rivalii luni dimineață, dar a sărbătorit rezultatele partidului său.


„PSOE a devenit singura opțiune de guvern împotriva valului de extremă dreaptă care mătură Europa și Spania,” a spus el.


Pe măsură ce partidele tradiționale din Spania au câștigat cotă de voturi, partidele de extremă stânga sau dreapta și-au văzut cota diluată de competitori.


Partidul este Terminat, o nouă mișcare înființată de influencerul de pe rețelele sociale Alvise Perez, a apărut ca o competiție pe extremă dreaptă, obținând 4,5% din voturi pe o campanie de eradicare a corupției în politică, ceea ce ar putea apărea ca o „reconfigurare a spațiului din dreapta PP, așa cum s-a întâmplat deja în alte țări ale UE,” a scris firma de consultanță beBartlet din Madrid într-o notă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel