Centrele de stocare a datelor au o amprentă de carbon mai mare decât industria aviației
Având în vedere că poluarea a început să reprezinte o problemă tot mai discutată în lumea în care trăim, cercetătorii atrag atenția că o parte însemnată a amprentei de carbon este generată de spațiile de stocare a datelor.
Mai mult de jumătate din datele digitale generate de firme sunt colectate, procesate și stocate în scopuri de unică folosință. Adesea, însă, acestea nu sunt reutilizate niciodată. Aceste „date întunecate” sunt ancorate în lumea reală prin energia de care au nevoie. Chiar și datele care sunt stocate și nu sunt utilizate din nou ocupă spațiu pe servere - de obicei bănci uriașe de computere în depozite. Acele computere și acele depozite folosesc multă energie electrică.
În drumul către zero net, multe organizații încearcă să-și reducă amprenta de carbon.
Îndrumările s-au concentrat, în general, pe reducerea surselor tradiționale de producție de carbon, prin mecanisme precum compensarea emisiilor de carbon prin intermediul terților (plantarea de copaci pentru a compensa emisiile generate de utilizarea benzinei, de exemplu).
O amprentă digitală de carbon
În timp ce majoritatea activiștilor împotriva schimbărilor climatice se concentrează pe limitarea emisiilor din industriile auto, aviație și energetică, procesarea datelor digitale este deja comparabilă cu aceste sectoare și este încă în creștere.
În 2020, se presupunea că digitalizarea va genera 4% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Producția de date digitale crește rapid – în acest an se așteaptă ca lumea să genereze 97 de zettabytes (adică: 97 de trilioane de gigaocteți) de date. Până în 2025, s-ar putea dubla la aproape la 181 zettabytes.
Prin urmare, este surprinzător faptul că s-a acordat puțină atenție politicii reducerii amprentei digitale de carbon.
Pentru a ajuta la reducerea acestei amprente, s-a introdus ideea de „decarbonizare digitală”. Prin aceasta, nu se face referire la utilizarea telefoanelor, computerelor, senzorilor și a altor tehnologii digitale pentru a reduce amprenta de carbon a unei organizații. Mai degrabă, se face referire la reducerea amprentei de carbon a datelor digitale în sine.
Pentru a ilustra amploarea situației întunecate a datelor, centrele de date (responsabile pentru 2,5% din totalul dioxidului de carbon indus de om) au o amprentă de carbon mai mare decât industria aviației (2,1%).
În prezent, companiile produc 1.300.000.000 de gigaocteți de date întunecate pe zi - adică 3.023.255 de zboruri de la Londra la New York.
Creșterea rapidă a datelor întunecate ridică întrebări semnificative cu privire la eficiența practicilor digitale actuale. Într-un studiu publicat recent în Journal of Business Strategy, s-au identificat modalități de a ajuta organizațiile să refolosească datele digitale și de a evidenția căile pe care organizațiile trebuie să le urmeze atunci când colectează, procesează și stochează noi date digitale, scrie Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News