Data actualizării:
Data publicării:

Centre paliative, dezvoltate de diverse culte religioase. Rafila: Avem foarte multe cereri la Ministerul Sănătății. Îi încurajăm!

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a făcut mai multe declarații cu ocazia finalizării proiectului "Creșterea capacității instituționale pentru dezvoltarea națională coordonată a îngrijirilor paliative și îngrijirilor la domiciliu (Acronim: PAL-PLAN)", realizat din fonduri europene.

"După cum ştiţi, nevoile de îngrijiri paliative sunt satisfăcute doar în proporţie de 15%. Dezvoltarea unui model de bună practică presupune câteva lucruri. Împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, am făcut un pas important, în sensul că paturile care fac obiectul îngrijirilor paliative nu mai fac parte din numărul total de paturi aprobat în România şi cred că este un lucru foarte important, pentru că dăm posibilitatea multora să dezvolte astfel de proiecte. Să ştiţi că avem foarte multe cereri la Ministerul Sănătăţii, la Direcția de structuri sanitare, inclusiv din partea unor culte religioase care dezvoltă astfel de centre în toată ţara. Îi încurajăm să o facă!

"Cei care lucrează în aceste centre trebuie să fie pregătiţi"

Sigur că, dincolo de dezvoltarea centrelor, un aspect pe care îl tot repet este problema legată de cei care lucrează în aceste centre şi care trebuie să fie pregătiţi din punct de vedere profesional, psihologic, pentru că pacientul aflat într-o stare critică, terminală are nevoie de o abordare care să îi uşureze suferinţa, nu numai din punct de vedere medical, ci şi din punct de vedere uman. În acest proiect, s-au făcut training-uri, au fost antrenate cred că 800 de persoane. Trebuie să mai existe astfel de sesiuni de pregătire.

Avem un proiect care pune bazele sistemului de îngrijiri paleative şi îngrijiri la domiciliu care reprezintă, mai ales pentru structura demografică din mediul rural, o şansă pentru multe persoane singure care au diverse boli şi au nevoie de asistenţă medicală", a spus Alexandru Rafila, cu ocazia finalizării proiectului "Creșterea capacității instituționale pentru dezvoltarea națională coordonată a îngrijirilor paliative și îngrijirilor la domiciliu (Acronim: PAL-PLAN)", realizat din fonduri europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel