Centralele de apartament și posibilitatea oamenilor de a-și schimba distribuitorul de energie. Chirițoiu (Consiliul Concurenței), precizări importante
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a vorbit despre centralele de apartament și posibilitatea oamenilor de a-și schimba distribuitorul de energie.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a explicat care sunt procedurile atunci când îți pui o centrală de apartament și care este rolul instituției pe care o conduce în taxarea anumitor derapaje pe care furnizorii le fac:

„Să vă dau un exemplu. O centrală de cartier se închide, i se termină autorizarea, iar oamenii decid să-și pună fiecare centrală proprie. Nu e bine pentru mediu, dar na, nu ai ce să faci, sunt proprietari. Într-o unitate locativă de genul ăsta, unul dintre proprietari face o cerere, după care își împarte costurile de branșare cu ceilalți, dar cert este că face cererea azi și distribuitorul nu răspunde, revine peste o lună etc. Ce face, se mută la alt distribuitor?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Nu! La distribuitor nu te poți muta. Distribuitorul e un monopolist, statul i-a dat țevile! Te poți muta la furnizor, cel care îți vinde ce e pe țeavă. Firma care îți dă curentul da, dar firma care are țeava sau cablul, pe aia nu poți să o schimbi, acolo ești complet dependent de ea“, a spus Bogdan Chirițoiu.

„Ce face Consiliul Concurenței? Vine iarna...“, a spus Val Vâlcu.

„De exemplu, asta am făcut pe Enel, mi-au spus să aibă o procedură pe cine branșează“, a completat Chirițoiu.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Cum se fac anchetele Consiliului Concurenței. Chirițoiu vine cu date din interior: De ce durează atât de mult

Chirițoiu: Legea ar merita schimbată

„Dar nu trebuie să le execute el! Poate fi executată de firme care lucrează acolo. Nu e mare lucru să mai tragi 10 metri de conductă, nu trebuie să vină chiar proprietarul. Ca să nu mai spun că acea conductă o plătești tu și intră în proprietatea lui, alt abuz în opinia mea“, a adăugat Val Vâlcu.

„Aici legea cred că ar merita schimbată, pentru că e absurd să mă pună să fac pe banii mei. Ce cred că s-a făcut bine a fost când a apărut legislația care a deschis piața asta, care a spus că acele companii sunt obligate să branșeze clienții pe banii lor. Aplicarea e imperfectă, dar vedem o creștere a numărului de branșamente la gaze. Lucrurile merg în direcția bună, dar merg, într-adevăr, insuficient. Oricum, e bine că Parlamentul a venit și a forțat companiile să fie mai deschise față de extinderea rețelei. Legea spune că trebuie să facă pe banii lor. Asta e legea acum. Dacă vreți să faceți dvs. pe banii dvs., vă lasă, nu vă interzice, dar companiile sunt obligate să facă pe banii lor“, a spus președintele Consiliului Concurenței.

„În cazul personal pe care vi-l spun era necesară doar aprobarea, nu și lucrarea. Chiar mă gândeam că aici ar putea să fie o formă de corupție că se duc anumite companii care au cale bătută, au intrare, și vor obține mai repede lucrul ăsta, îți pune centrala și îți face branșamentul mai repede decât o companie mai mică. Poate vine cu un preț mai bun, dar nu obține acea aprobare în timp util și practic se mută corupția de la stat la privat“, a spus Val Vâlcu.

„Birocrațiile private nu sunt neapărat mult mai bune decât cele de stat. Noi am sancționat genul acesta de lucruri, când compania încerca să te oblige să-ți faci lucrarea cu firma ei sau își avantaja firma ei proprie de lucrări în dauna unora mai mici. Dacă vedem că pentru unele firme dau mai repede decât pentru altele, ăsta e un subiect care e legitim pentru noi“, a spus președintele Consiliului Concurenței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel