Data publicării:

Centrala termoelectrică din România care va folosi biocarburant în loc de cărbune

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

În dorința de a se alinia la viziunea UE, România adoptă căi „moderne” de transformare a industriei.

Ministerul Energiei şi compania americană American Bio-Carbon Delaware LLC au semnat, luni, un memorandum pentru transformarea Centralei termoelectrice Paroşeni într-o instalaţie modernă, care să utilizeze biocarburant în loc de cărbune, notează Agerpres.

"Ministerul Energiei anunţă semnarea unui Memorandum de Înţelegere (Memorandum) în data de 27 noiembrie 2023, ora 12:00, consolidând astfel parteneriatul strategic româno-american în domeniul mineritului şi energiei regenerabile în regiunea Valea Jiului. Această iniţiativă reprezintă un pas important în implementarea Strategiei de dezvoltare economică, socială şi de mediu a Văii Jiului pentru perioada 2022-2030, aprobate prin Hotărârea nr. 901/2022. Memorandumul semnat de Ministerul Energiei, Societatea Complexul Energetic 'Valea Jiului' SA şi American Bio-Carbon Delaware LLC vizează transformarea Centralei termoelectrice de la Paroşeni, situată în Valea Jiului, prin utilizarea biocarburantului produs de American Bio-Carbon din biomasa sustenabilă românească, înlocuind astfel cărbunele tradiţional", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Această iniţiativă va contribui substanţial la reducerea emisiilor de CO2, aliniind România la obiectivele de sustenabilitate şi decarbonizare la nivel european, precizează Ministerul Energiei.

România are printre cele mai ieftine gaze din UE



"Prin această colaborare strategică, nu doar că ne aliniem la obiectivele europene de decarbonizare şi sustenabilitate, dar reuşim să oferim noi perspective economice şi sociale pentru Valea Jiului. Suntem mândri să lucrăm alături de partenerii noştri americani pentru a transforma un sector istoric într-unul inovator şi ecologic", a declarat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei.

"Din perspectiva Ministerului Energiei, schema de plafonare-compensare funcţionează. E a asigurat un cost al energiei electrice şi al gazelor corect pentru români, redus. Ne gândim că sunt cinci milioane de gospodării care au plătit o factură la curent de 35 de lei pe lună. Este totuşi o sumă rezonabilă. Şi pentru că în presă a fost un articol recent care spunea că România are printre cele mai mari preţuri la energie electrică şi gaze naturale, o să vă dau şi explicaţia: Eurostat colectează practic tarifele din contracte, dar cetăţenii plătesc tarifele plafonate. Deci, atunci când luăm în calcul tariful plafonat, de fapt, România la gaze are al patrulea cel mai ieftin gaz din toată Uniunea Europeană şi la energie electrică suntem undeva pe locul 16-17", a explicat ministrul.

El a semnalat că schema este în vigoare până în martie 2025 şi că s-a găsit o soluţie prin care să fie asigurat fluxul de fonduri care compensează furnizorii pentru prefinanţarea facturilor.

"Diferenţa dintre preţul la factură şi preţul din piaţă este suportată de companiile din furnizare. Ele vin cu facturile la ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei n.r) la validare şi ANRE ni le trimite nouă şi Ministerului Muncii, pentru consumatorii non-casnici şi, respectiv, casnici. Vreau să-i mulţumesc domnului ministru Boloş (ministrul Finanţelor, Marcel Boloş n.r) pentru că ieri dimineaţă (vineri n.r), înainte de şedinţa de Guvern, am avut o amplă discuţie şi a găsit o formulă pe Ordonanţa de Urgenţă de ieri, astfel încât să nu ne limităm doar la sumele din fondul de tranziţie şi să găsim şi alte sume legal constituite, aşa cum arată textul final al acestei Ordonanţe", a spus Burduja.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel