Centrala nucleară din Zaporojie a fost reconectată la rețeaua ucraineană
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la rețeaua ucraineană.

Centrala nucleară din Zaporojie (sudul Ucrainei) a fost reconectată la reţeaua electrică a ţării, a indicat sâmbătă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), după ce uzina fusese privată de sursa de electricitate, ceea ce creştea riscul unui accident, potrivit AFP.

"Linia de 750 de kilovolţi reparată alimentează cea mai mare centrală nucleară din Europa cu electricitatea necesară pentru a asigura răcirea reactoarelor şi alte funcţii de securitate", a anunţat AIEA într-un comunicat.

De când fusese debranşată de la reţea, centrala - miză a confruntărilor între ruşi şi ucraineni în ultimele săptămâni şi ale cărei reactoare au fost oprite - nu putea conta decât pe o alimentare prin centrala termică pentru a asigura răcirea instalaţiilor sale.

Riscul era ca această alimentare să fie întreruptă.

Centrala, situată în sudul Ucrainei, pe fluviul Nipru, a trecut sub controlul forţelor ruse în martie şi bombardamentele asupra uzinei au suscitat temeri privind o catastrofă nucleară.

O echipă de experţi AIEA a putut să o inspecteze la începutul lunii septembrie, iar doi dintre membrii săi au rămas la faţa locului pentru o supraveghere permanentă, scrie Agerpres. 

Biden, către Putin: Nu folosiți arme de distrugere în masă! Rusia ar deveni și mai mult un paria în lume, mai mult decât a fost ea vreodată

Preşedintele american Joe Biden l-a avertizat din nou pe omologul său rus Vladimir Putin împotriva utilizării armelor chimice sau nucleare în Ucraina, într-un moment în care armata ucraineană desfăşoară o importantă contraofensivă în ţară, relatează sâmbătă France Presse.

"Aceasta ar schimba cursul războiului într-un mod nemaivăzut de la al Doilea Război Mondial", a avertizat liderul american într-un interviu acordat CBS, din care primele extrase au fost date publicităţii vineri seara.

"Nu o faceţi, nu o faceţi, nu o faceţi!", a lansat Joe Biden, adresându-i-se preşedintelui rus Vladimir Putin şi promiţând un răspuns "substanţial" al SUA dacă acest pas va fi făcut.

Rusia "ar deveni şi mai mult un paria în lume, mai mult decât a fost ea vreodată", a avertizat el.

În decurs de câteva zile, forţele Kievului au preluat iniţiativa într-un război care părea împotmolit pe o linie a frontului, cvasiimobilă de la începutul verii.

În pofida acestei situaţii, Vladimir Putin a declarat vineri că ofensiva sa va continua în Ucraina. "Planul nu necesită schimbări. Nu suntem grăbiţi", a afirmat el, după ce îi spusese în aceeaşi zi premierului indian Narendra Modi că va face tot posibilul pentru a termina cât mai repede conflictul din Ucraina, potrivit AFP (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel