Data actualizării:
Data publicării:

Centrala de la Iernut, gata în proporție de 92%, așteaptă de șase ani finalizarea. Radu Popa acuză un joc făcut din Ministerul Energiei: Nimeni nu întreabă

Autor: Doinița Manic | Categorie: Economie
WhatsApp
Radu Popa (PSD), despre Termocentrala Iernut/ Foto ilustrativ Pixabay, de Steve Buissinne
Radu Popa (PSD), despre Termocentrala Iernut/ Foto ilustrativ Pixabay, de Steve Buissinne

Deputatul PSD Radu Popa a vorbit despre problemele de la Centrala de la Iernut. 

Deputatul PSD Radu Popa a vorbit despre "jocul" de la Centrala de la Iernut, care nu este pusă în funcțiune de ani buni de zile, deși este finalizată înproporție de 92%.

"De vreo 6-7 ani, o centrală cum e cea de la Iernut stă nefinalizată, deși este gata în proporție de 92%. Este o centrală de 420 de megawați. Este a Romgazului, Romgaz băga gaze și scotea energie electrică. Acolo este un joc pe care l-au făcut cei din Ministerul Energiei vreo 2-3 ani până când toate piesele din interiorul centralei au ieșit din garanție. În momentul în care au ieșit din garanție, funcționarii din minister au venit și au zis că nu mai pot plăti contractor, iar contractorul a zis că, dacă nu plătesc, nu mai poate termina... Și uitați-vă cum România stă cu o centrală de 420 de megawați, 92% gata, de 6-7 ani, și nimeni, nici din CSAT, nici din uniune nu întreabă ce se întâmplă la Iernut. Uitați-vă ce s-a întâmplat în Marea Neagră. Stăm cu gazele în off shore de ani de zile și nimeni nu întreabă pe nimeni nicăieri ce se întâmplă", a declarat deputatul PSD Radu Popa

"Aici chiar Uniunea Europeană ar fi trebuit să își pună probleme cu gazele astea din Marea Neagră", a intervenit Val Vâlcu.

"Uitați-vă că stăm cu gazele la Caragele. Este cel mai mare zăcământ de gaze descoperit vreodată în România, din 2017 sunt 5 ani și nimeni nu întreabă pe nimeni nimic. Nu noi trebuie să întrebăm. Domnul președinte Iohannis care este comandantul suprem al Armatei, șeful CSAT-ului, securitatea energetică a României este o problemă de siguranță națională, mai ales în contextul războiului. Domnul președinte Iohannis trebuia să îi tragă de mânecă pe ministrul Economiei și pe ministrul Energiei și să îi întrebe: "Bă, băieți, da voi ce faceți acolo?”. La 2, la 3, la 7 ani (...)  Comisia specială am făcut-o acum un an de zile și nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu ea. Președintele comisiei, cel care a făcut comisia, sigur ar trebui să spună (...) Uitați-vă că se întâmplă de vreo 6-7 ani în România lucruri care ar putea să schimbe complet fața economică a României și, cu toate acestea, nu se întâmplă nimic. ", a mai declarat Radu Popa.

Youtube video image

De ce nu se exploatează zăcământul de la Caragele. Radu Popa: Noi azi importăm energie electrică din Bulgaria. În timpul ăsta, stăm cu gazul la Caragele

 

Deputatul PSD Radu Popa a explicat anterior de ce România nu exploatează zăcământul de gaze de la Caragele, din judeţul Buzău, deşi primii paşi în acest sens s-au făcut în 2017. 

"La Caragele, în 2017, Romgaz a descoperit această pungă de gaz considerată cea mai mare resursă de gaz din ultimii 50 de ani din România. Avaeu 12 sonde în exploatare în perimetrul de la Caragele şi trebuiau să mai pună încă 17 sonde. Costurile la zi erau de 45 milioane de euro şi aveau nevoie de încă 75 milioane de euro ca să scoată tot gazul de acolo. 

În 2017, conducerea Romgaz, cu ministrul de la vremea respectivă, Toma Petcu, au asumat acest plan de investiţii, şi din 2017 până în 2022 nu s-a scos nici 10%. De ce? Fiindcă fosta conducere a Romgaz, care e şi actuala conducere a Romgaz, pentru că directorul adjunct a făcut schimb cu directorul general, a avut tot felul de clienţi pe care i-a băgat să sondeze în perimetrul de la Caragele. Şi pentru că ei nu erau de specialitate, nu au avut aparatura necesară, s-au rupt sondele. Ministerul a raportat imediat, la nivelul anului 2019-2020, că e o problemă tehnică şi că sondele s-au rupt în solul de sare. 

Efectul? Din 2019 încoace, România stă cu gazul în pământ la Caragele, suntem de trei ani importatori neţi de energie, am importat de la ruşi prin tot felul de subsidiare din Elveţia, Ungaria, Bulgaria. Noi azi importăm energie electrică din Bulgaria! În ultimii 10 ani, Bulgaria şi-a dublat capacitatea de producţie a energiei electrice, iar România a înjumătăţit-o. În condiţiile în care ei nu au capacităţile noastre de producţie a energiei electrice. 

Şi noi am ajuns să cumpărăm energie electrică din Bulgaria. România face asta! Dacă luaţi un specialist care are peste 70 de ani şi a construit sistemul energetic naţional şi îi spuneţi asta, face infarct aici. România a ajuns să importe energie electrică din Bulgaria. În timpul ăsta, stăm cu gazul la Caragele, în Marea Neagră ne jucăm de-a exploatarea", a declarat Radu Popa la DC NEWS TV. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel