Centenarul Marii Uniri. Florin Codre: Avem dubii dacă să fim mândri de acest moment
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Invitat la Interviurile DCNews, sculptorul Florin Codre a vorbit despre reprezentarea fizică a Centenarului, prin simbolul lui Ferdinand I, și despre problemele care apar, când vine vorba de respectarea adevărului istoric, în ceea ce privește realizarea unui monument.

"Ferdinand este la răscruce de vremuri. Noi nu ştim dacă să ne iubim pe noi sau să iubim Europa. Asta e problema mare a noastră.Nu ştim ce e mai important. Ferdinand care a făcut România Mare sau Europa care vrea să facă regiuni multe? Este dilema numărul unu a decidenţilor politici şi a coordonatorilor de fonduri. (...)

Ferdinand este conceputul Marii Uniri. Toate popoarele vor să se extindă şi el a reuşit. Noi românii avem dubii dacă să fim mândri de acest moment. Vorbim la timpul istoric.

În momentul în care acest Centenar noi îl sărbătorim prin manifestări efemere ale bucuriei, că am apucat suta de ani, e una. Şi momentul în care vrem să însemnăm această sută de ani este alta. Noi trebuie să creăm un semn material al acestei sute de ani, iar acel semn trebuie să reprezinte sută de ani.

Aici intrăm în legea monumentelor. Nu poate orice formă pusă în spaţiu să reprezinte acest concept. Prin aceasta repreznetare poţi să îl diminuezi sau să îl amplifici", a spus Florin Codre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel