Data publicării:

Centenarul Bauhaus, la secret. AfD, război cultural pe o temă folosită de naziști în 1933

Autor: Ion Voicu | Categorie: Stiri
WhatsApp
AfD se luptă cu arta, la fel ca naziștii în 1933. Fotografie cu caracter ilustrativ pentru arhitectura Bauhaus, realizată de Markus Lenk, Pexels
AfD se luptă cu arta, la fel ca naziștii în 1933. Fotografie cu caracter ilustrativ pentru arhitectura Bauhaus, realizată de Markus Lenk, Pexels

Alternativa pentru Germania (AfD) se folosește de o aniversare în orașul Dessau, din Germania de Est, pentru a declanșa un război cultural pe modelul folosit de naziști la preluarea puterii, în 1933.

Micul orășel din landul Saxonia-Anhalt se pregătește pentru centenarul mișcării artistice Bauhaus, care a influențat designul industrial și arhitectura modernă în secolul XX. Înființată după primul război mondial, la Weimer, școala de arhitectură a profesorului Walter Gropius s-a mutat în 1925 în Dessau, iar în 1933  a devenit o țintă a naziștilor, care i-au interzis funcționarea și au persecutat creatorii care se inspirau din acest curent artistic.

Deputații AfD au cerut aleșilor locali să nu organizeze acțiuni de marcare a centenarului Bauhaus, susținând că acest stil cosmopolit subminează tradițiile regionale. Propunerea a fost respinsă de parlamentul landului, săptămâna aceasta, dar inițiativa AfD a stârnit îngrijorare în Germania fiindcă dă o imagine mai clară privind strategia politică a partidului de extremă dreaptă, care a câștigat pentru prima data după 1945 alegeri regionale de land.

AfD profită de criza economică, dar câștigă aderență și prin abordarea unor teme culturale ce polarizează identitatea națională.

„Războiul cultural este modelul lor de afaceri, iar provocarea este modelul lor de promovare,” a declarat pentru Reuters profesorul Jan-Werner Mueller, care studiază mișcările populiste de extremă dreapta la Universitatea Princeton. AfD a recunoscut importanța sferei culturale pe care o poate folosi pentru a ajunge la inimile și emoțiile oamenilor. Neo-naziștii reușesc astfel să iasă în evidență, arătând că apără arta de înaltă calitate și valorile tradiționale, consideră analiștii scenei politice germane. Alte teme de atac pentru AfD au fost limbajul neutru de gen și arborarea steagurilor LGBTQ+ pe clădirile municipale, partidul prezentându-se drept un apărător al gramaticii germane tradiționale și al valorilor familiei.

Fondată în 1919, școala Bauhaus a urmărit să îmbine meșteșugurile tradiționale cu producția industrială. A devenit un magnet pentru designeri din toată Europa, mulți dintre ei evrei, iar cosmopolitismul său a făcut-o un reper cultural pentru Germania postbelică. Dar, acel spirit cosmopolit a fost exploatat de  extrema dreaptă pentru a prezenta mișcarea ca nefiind germană.

AfD nu este singurul grup de dreapta care respinge arhitectura și designul modern. Administrația lui Donald Trump din SUA a încercat să impună arhitectura neoclasică pentru toate noile clădiri federale, iar premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, a reconstruit mare parte din centrul Budapestei, într-o presupusă restaurare a fațadei sale antebelice, scrie Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel