Data actualizării:
Data publicării:

Celule stem, registru donatori. Baza de date a României, de 200 mai mică decât a Germaniei

Autor: Diana Popescu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Alina Tănase, medic în cadrul secției de transplant medular a Institutului Clinic Fundeni, a discutat, în cadrul emisiunii ”Academia de Sănătate”, despre Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

”Avem nevoie de mai mulți donatori voluntari care să fie înscriși în registrul român”, și-a început medicul Alina Tănase răspunsul, care a adăugat că registrul român este conectat cu registrele internaționale.

”Așa putem accesa aceste registre internaționale pentru pacienții noștri când căutăm donatori compatibili. Pentru pacienții români, pentru că semănăm cumva între noi, este clar că am putea găsi un donator compatibil mai ușor în comunitatea noastră. Atunci încurajăm și promovăm înscrierea registrului român al donatorilor voluntari, în principal al oamenilor tineri, pentru că ar trebui să rămână în registru o perioadă mai lungă de timp și asta înseamnă până în 55 de ani, aceasta este limita de înscriererea la ora actuală. Se fac doar niște analize de rutină și se ia probă de sânge pentru a se face această analiză genetică, această tipizare hla a fiecăruia dintre noi. Registrul este o bază de dată enormă și securizată.”, ne-a explicat medicul.

Din păcate, românii nu se îngrămădesc să se înscrie în registrul de donatori. Germania are de 200 de ori mai mulți înscriși decât țara noatră.

”Ne apropiem de 50.000 de înscriși, nu ne putem compara cu registrul german care are 10 milioane de înscriși. Cele mai multe celule pe care le aducem pentru pacienții noștri, cele mai multe grefe compatibile, sunt din registrul german. Este ușor să găsim în 10 milioane de donatori un donator compatibil sau ușor însemnând jur de 60% dintre pacienți. Cam acesta este procentul pentru care găsim donatori compatibili.”, a declarat Alina Tănase. 

Răspunsul integral îl puteți urmări în video următor:

Youtube video image

  

DCNews a demarat, în colaborare cu prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, un proiect dedicat informării publicului, dar și a specialiștilor, asupra unor subiecte medicale de actualitate. Seria de emisiuni realizată de profesorul Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale, este publicată în rubrica Academia de Sănătate. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel