Celule Stem Hematopoietice. Donează o șansă la viață. Fii eroul din umbră
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Dacă ai între 18 și 45 de ani, o stare de sănătate generală bună și vrei să ajuți la salvarea unei vieți, trebuie să ştii că te poți înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, pentru a deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice.

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este marcată, la nivel internațional, sâmbătă, 16 septembrie. Evenimentul, născut din dorința de a mulțumi milioanelor de donatori înscriși în registrele donatorilor de celule stem hematopoietice din întreaga lume a fost inițiat de către Asociația Internațională a Donatorilor de Măduvă.

Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii. Celulele stem stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism.

Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui şi a sistemului imunitar. Se găsesc în măduva osoasă. Se pot recolta şi la naştere din sângele cordonului ombilical. Datorita structurii lor primare celulele stem ajută la regenerarea celulară, fapt care conduce la tratarea mai multor afecțiuni și dizabilități.

Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulţi din sânge periferic sau din măduvă osoasă Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea şi vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau a altor cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare, se precizează pe registru-celule-stem.ro.

După donare, persoana va rămâne în evidenţele registrului pentru o perioadă de 5 ani şi anual i se va efectua un bilanţ al stării de sănătate.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel