Cele patru „execuţii“ ale Regelui Mihai
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Majestatea_Sa_Mihai_I_Regele_Romanilor
Majestatea_Sa_Mihai_I_Regele_Romanilor

Hitler, liderii comunişti, Iliescu şi Băsescu au făcut din Regele Mihai o ţintă politică. În 1988, poliţia politică a regimului comunist i-a trimis Regelui Mihai o scrisoare de ameninţare cu moartea.

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a povestit ce spunea Hitler despre Regele Mihai după actul de la 23 august 1944: "Pe 25 august 1944, după-amiază, după ora 1.00, radioul german a difuzat discursul lui Hitler în legătură cu evenimentele din România. În această declaraţie, Hitler afirma că Regele Mihai a trădat şi a predat România Uniunii Sovietice".

Comuniştii români au încercat tot timpul să prezinte despărţirea ţării de instituţia monarhiei ca pe una amiabilă. În discursul său din seara de 30 decembrie 1947, Petru Groza spunea: "... vreau să vă comunic că actul acesta s-a făcut prin bună învoială. Regele a constatat că instituţia monarhiei era o piedică serioasă în calea dezvoltării poporului nostru. Istoria va înregistra o lichidare prietenească a monarhiei, fără zguduiri [...] poporul a făcut azi un divorţ şi decent, şi elegant de monarhie". Ulterior, discursul istoric s-a modificat, monarhia dispărând din manualele şcolare, se relatează în historia.ro.

De asemenea,  în 1988, poliţia politică a regimului comunist i-a trimis Regelui Mihai o scrisoare de ameninţare cu moartea, potrivit unui document dat publicităţii de Liviu Tofan, director al Institutului Român de Istorie Recentă. În scrisoarea Securităţii, Regele Mihai este caracterizat de şase ori drept „trădător“.

Şi Ion Iliescu l-a ţinut departe de ţară. După patru decenii de exil, Regele Mihai încearcă pentru prima oară să se întoarcă în ţară în aprilie 1990 pentru a petrece Sărbătorile de Paşte, dar Guvernul de la Bucureşti îi refuză viza. Regele însă reuşeşte să obţină permisiunea de a reveni în România de Crăciun. Familia regală soseşte pe Otopeni şi primeşte vize provizorii, valabile 24 de ore. Peste câteva ore, coloana de maşini a Regelui este oprită pe autostrada Bucureşti-Piteşti la un baraj poliţienesc, iar fostul suveran şi suita sa sunt întorşi, sub escortă armată, pe aeroport şi expulzaţi.

Regele face o vizită în 1992, după care, timp de 4 ani, autorităţile de la Bucureşti îl ţin departe de ţară. În 1994, fostul suveran încearcă încă o dată să vină acasă, dar este împiedicat să coboare din avionul aterizat pe Otopeni. Peste doar o lună, partidul de guvernământ, PDSR, cere MAE să-l declare pe fostul Rege persona non grata.

Citeşte şi:

Băsescu aruncă zoaiele politicii pe MS Regele Mihai. Criza de delirium tremens abia începe

Românii jigniţi de insultarea Regelui pot semna „Protestul Trădătorilor lui Băsescu“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel