Cele mai vechi trei reactoare ale Belgiei, nesigure. FANC recomandă ca durata de viață a acestora să nu fie prelungită
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cele mai vechi trei reactoare ale Belgiei, nesigure. FANC recomandă ca durata de viață a acestora să nu fie prelungită / Foto: Pixabay, de Wolfgang Stemme
Cele mai vechi trei reactoare ale Belgiei, nesigure. FANC recomandă ca durata de viață a acestora să nu fie prelungită / Foto: Pixabay, de Wolfgang Stemme
Guvernul nu ar trebui să prelungească durata de viaţă a celor mai vechi trei reactoare ale ţării, susține Autoritatea de Reglementare a Energiei Nucleare din Belgia.

Autoritatea de Reglementare a Energiei Nucleare din Belgia (FANC) a transmis Guvernului să nu prelungească durata de viaţă a celor mai vechi trei reactoare ale ţării, scrie Agerpres. FANC a venit cu această recomandare din cauza incertitudinilor juridice şi a temerilor legate de siguranţă, potrivit opiniei transmisă Executivului şi consultată de Reuters.

În schimb, FANC a recomandat pentru următoarele două ierni ajustarea duratei de viaţă a altor două reactoare nucleare - Doel 4 şi Tihange 3 - fără a le opri pentru îmbunătăţiri privind siguranţa. Conform planului, se vor efectua o serie de manevre eşalonate la reactoare, pentru îmbunătăţiri privind siguranţa, în vederea îndeplinirii în timp a cerinţelor mai stringente de mediu.

Temeri legate de siguranță



Conform FANC, prelungirea duratei de viaţă a celor mai vechi trei reactoare ale ţării - Doel 1 şi 2 şi Tihange 1 - provoacă temeri legate de siguranţă, necesită combustibil nuclear suplimentar şi modificarea cadrului de reglementare privind energia nucleară din Belgia. De asemenea, ar fi împotriva dorinţei operatorului de energie nucleară Electrabel, o subsidiară a companiei franceze Engie.

Guvernul belgian a discutat luni opinia FANC şi a decis să solicite Electrabel să facă o evaluare a noului plan pentru Doel 4 şi Tihange 3. Anterior, discuţiile se axau pe oprirea reactoarelor în 2025, apoi îmbunătăţiri privind siguranţa pentru reluarea activităţii în noiembrie 2026, conform FANC. Dar, astfel, s-ar fi putut ajunge la un deficit de energie de aproximativ 1,5 gigawaţi (GW) în următoarele două ierni, "un deficit care nu poate fi compensat în alt mod decât prin producerea de energie nucleară", susţine FANC, citând informaţiile de la operatorul belgian de electricitate Elia.

Ce spun reprezentanții Engie



Reprezentanţii Engie nu au dorit luni să comenteze suplimentar faţă de declaraţia şefului Catherine MacGregor: "În acest stadiu, Doel 1 şi 2 şi Tihange 1 nu sunt incluse în discuţiile privind prelungirea durata de viaţă şi nu intenţionăm să le includem. Au o vechime de aproape 50 de ani, sunt la finalul activităţii lor".

Un purtător de cuvânt al Ministerului Energiei din Belgia a anunţat luni că Executivul a cerut companiei franceze de utilităţi Engie, care operează reactoarele printr-o subsidiară, să analizeze propunerea FANC.

Oficialii belgieni vor ca reactoarele Doel 4 şi Tihange 3 să nu fie oprite, pentru a livra energie în iernile din 2025-2026 şi 2026-2027, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Energiei, Tinne Vanderstraeten, pentru Reuters. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel